Boek: “The 7 Habits of Highly Effective People” door Stephen R. Covey

folder_open Boeken turned_in_not Framework, Theorie

Stephen Covey is een van de bekendste en beste schrijvers op het gebied van productiviteit. Covey heeft in zijn leven een aantal bestsellers geschreven waarvan ‘The 7 Habits of Highly Effective People’ de bekendste is. In dit boek beschrijft hij de 7 eigenschappen die je – volgens hem – nodig hebt om op lange termijn effectief te kunnen zijn. Ik verwacht dat dit boek voor heel veel lezers zeer waardevol kan zijn. In dit artikel leg ik je uit waarom.

 
Bas Kierkels - in
Bas is gék van productiviteit. Hij helpt graag ondernemers méér gedaan te krijgen met hetzelfde team met slimme en flexibele tools.

Een klassieker

Vandaag beginnen en morgen scoren, sommigen lukt het. Maar een heel leven lang gelukkig en effectief blijven is een ander verhaal. In ‘The 7 Habits of Highly Effective People’ laat Covey zien hoe jij dat kunt doen. De rest is aan jou.
De beste productiviteitsboeken in één overzicht

Het is laat op een avond ergens eind 2018. Ik rond het laatste werk van de dag af. De tv staat nog aan. Inmiddels is Eva Jinek aan haar programma begonnen. Aan tafel zit – onder andere – Marc Lammers. De voormalig hockey coach zet zich tegenwoordig in als coach van het Vattenfall Solar Team.

Tijdens het interview met Eva Jinek vertelt Lammers over een tegenslag die het team te verwerken had gehad. Het team was de focus en motivatie door die gebeurtenis even kwijt en Lammers besloot iedereen bij elkaar te roepen voor een inspirerend woordje.

Ik hoor hem praten over de ‘cirkel of influence‘. “Van Stephen Covey, weet je wel?”, hoor ik Lammers zeggen. Ik kijk op van mijn laptop en denk ‘dat is iets voor mij’. Ik sta op en spoel de tv een stukje terug.

Een dag later werd mijn exemplaar van ‘The 7 Habits of Highly Effective People’ bezorgd. Dit boek zou uiteindelijk de aanzet worden van ons overzicht van de beste productiviteitsboeken.

De 7 eigenschappen van Covey

In zijn boek laat Stephen Covey je zien welke eigenschappen je – volgens hem – dient te hebben om effectief te zijn en te blijven:

  1. Wees proactief
  2. Begin met het einde in gedachten
  3. Zet het belangrijkste voorop
  4. Denk: ‘win-win’
  5. Eerst ‘zelf begrijpen’, dan ‘begrepen worden’
  6. Synergie
  7. Aanscherpen

Verwacht niet dat je dubbel ligt tijdens het lezen. Of dat je van plaatje naar plaatje kunt bladeren. ‘The 7 Habits of Highly Effective People’ is een boek vol theorie. Een van de krachten van dit boek.

Tip:
Gebruik een pen om te onderstrepen. Lees een stukje, markeer de – voor jou – belangrijkste delen. Hoofd vol? Leg het boek weg en ga later weer verder. Klaar met lezen? Zet een herinnering in je agenda voor over een week of maand. Lees dan alleen de onderstreepte delen. In een paar minuten heb je het complete boek weer vers je hoofd. Nu pas begint het echte onthouden!

Wat is productiviteit?

De ene vindt zichzelf enorm productief, de ander heeft altijd het gevoel nóg meer te moeten doen. Maar wat is productiviteit eigenlijk? Lees onze uitleg en praktische tips in onze special over productiviteit.

Special: Circle of Concern

Lees ook onze special over de ‘Circle of Concern’: wat is het en hoe kun jij die in jouw voordeel gebruiken?
Klik hier om de special ‘Circle of Concern’ te lezen

Vind jouw perfecte productiviteitsboek:

Praktisch
Theorie
Framework
Procrastinatie
GTD
Focus
2 boeken gevonden:

beGuru Blog

Op de beGuru-blog lees je alles over productiviteit: achtergrond artikelen, boek reviews, ontwikkelingen over beGuru en meer.