Boek: “The Power of Habit” door Charles Duhigg

folder_open Boeken turned_in_not Procrastinatie, Theorie

De meeste boeken uit ons overzicht gaan over productiviteit en methoden die je productiever kunnen maken. “The Power of Habit” gaat eerder over je hoofd: waarom doe je wat je doet. En waarom doe je dat op die manier? Het boek legt je haarfijn uit hoe wij mensen in elkaar steken en wat we kunnen doen om ons gedrag te veranderen.

 
Bas Kierkels - in
Bas is gék van productiviteit. Hij helpt graag ondernemers méér gedaan te krijgen met hetzelfde team met slimme en flexibele tools.

Een solide boek

‘The Power of Habit’ is een solide boek: Charles Duhigg legt aan de hand van voorbeelden en research uit welke invloed ons gedrag heeft op onze (werk)dag. Het is even lezen maar het is je tijd zeker waard.
De beste productiviteitsboeken in één overzicht

Aangeleerd gedrag

Charles Duhigg laat je al snel in de spiegel kijken: wij mensen zitten vol met aangeleerd gedrag en onbewuste handelingen.

Weet jij nog met welke hand je vanmorgen je sleutels pakte? Of welke schoen je het eerste aan trok? Precies: dat zijn onbewuste handelingen. Veel handelingen doen we al heel lang.

Onze hersenen proberen veel voorkomende handelingen zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Op die manier doe je langer met de energie uit je boterhammen en andere voedsel.

Na verloop van tijd denk je dan ook niet meer na over een handeling. Dat is in eerste instantie heel interessant. Maar het kan ook nadelig zijn: elke avond chips, roken, alcohol, tussen de middag naar de pomp voor een snack.

Stuk voor stuk handelingen die ooit leuk waren maar inmiddels meer in de weg zitten. Eigenlijk doe je ze omdat je het gewend bent. Niet omdat je het echt leuk of lekker vind. Dat is de conclusie. Nu nog zien te veranderen.

Ook op kantoor hebben we talloze aangeleerde handelingen. Sommigen daarvan zijn al lang niet meer handig. Maar zie ze maar eens af te leren.

In ‘The Power of Habit’ laat Duhigg zien hoe jij in elkaar steekt. Zodra je dat begrijpt is het een stuk eenvoudiger om ongewenst gedrag om te buigen, te vervangen of af te leren.

Doelgroep

In principe is dit boek voor iedereen interessant: we hebben namelijk allemaal aangeleerd gedrag. De meesten van ons hebben ook aangeleerd gedrag waar we vanaf willen. Het boek bevat theorie en veel voorbeelden. Daardoor ben je even aan het lezen. Laat dat je niet tegenhouden: als je meer over je hoofd en gedrag wilt weten is dit een heel goed boek.

Overzicht van Productiviteitsboeken

De beste productiviteitsboeken

Deze periode publiceren we onze beoordelingen van de beste productiviteitsboeken. Klik hier de beste productiviteitsboeken in één overzicht.

beGuru Blog

Op de beGuru-blog lees je alles over productiviteit: achtergrond artikelen, boek reviews, ontwikkelingen over beGuru en meer.

Cover shot van boek: 'Focus AAN/UIT'.
Boeken

Boek: “Focus AAN/UIT” door Mark Tigchelaar

‘Focus AAN/UIT’ is een compleet en goed onderbouwd boek, geschreven door auteurs met ervaring in het veld. Dat maakt Focus één van de beste productiviteitsboeken op dit moment beschikbaar.