Boek: “Laat je hersenen niet zitten” door Erik Scherder

folder_open Boeken turned_in_not Hersenen, Praktisch

De naam ‘Erik Scherder’ zegt je mogelijk nog niet alles. Maar je hebt deze vriendelijke en enthousiaste man waarschijnlijk wel gezien. Hij was de afgelopen jaren veelvuldig te zien bij DWDD. In ‘Laat je hersenen niet zitten’ beschrijft hij de gevolgen van te weinig bewegen voor je hersenen. Erik Scherder neemt je met zijn typerende enthousiasme mee in ‘zijn’ wereld. Interessant voor de kenniswerker én diegene met ouders die op leeftijd beginnen te raken.

 
Bas Kierkels - in
Bas is gék van productiviteit. Hij helpt graag ondernemers méér gedaan te krijgen met hetzelfde team met slimme en flexibele tools.

Een goed boek vol voorbeelden

Dit is een geweldig boek: leuk en leerzaam. De passie en kennis van auteur Scherder druipt van de pagina’s. Vanuit productiviteit gezien is dit een boek voor de gevorderde lezer. Als de overlap met productiviteit groter was geweest had het boek van ons een nog hogere score dan 7 van 10 gekregen.
De beste productiviteitsboeken in één overzicht

Bekend geworden bij DWDD. In het dagelijks leven is Erik Scherder neuropsycholoog.

Waar zouden we zijn, zonder onze hersenen? Ze zijn van cruciaal belang! En toch weten we er eigenlijk maar weinig van.. Althans, jij en ik waarschijnlijk. Erik Scherder heeft in zijn indrukwekkende carrière zo veel kennis over onze grijze massa vergaard dat hij er alles over kan vertellen.

In ‘Laat je hersenen niet zitten’ laat Scherder je zien wat de gevolgen voor onze hersenen zijn van niet en te weinig bewegen. Je krijgt talloze heldere voorbeelden voorgeschoteld waarin je de gevolgen ziet van het niet of te weinig bewegen.

Waarom liggen we zo veel en lang in het ziekenhuis? Hoe is dat ontstaan? En is het eigenlijk wel goed? Scherder neemt je op zijn typisch verhalende manier mee en laat je zien hoe dat is ontstaan, of het eigenlijk wel zo goed is, en hoe we het anders zouden kunnen aanpakken.

Wist je dat je hersenen verschillende niveaus van opwinding kennen? Als je lekker geconcentreerd wilt kunnen werken of studeren dan is dat handig om te weten. Scherder legt uit hoe het werkt en hoe jij jouw hersenen kunt prikkelen zodat je klaar bent voor dat werk of studieboek.

Over bewegen en je hersenen

Enkele jaren terug las ik ‘Zitten is het nieuwe roken’. Auteur Katja de Bruin richt zich in haar boek vooral op de fysieke gevolgen van teveel zitten. Een leerzaam en leuk boek voor veel kenniswerkers.

In ‘Laat je hersenen niet zitten’ belicht Erik Scherder de gevolgen van beweging voor onze hersenen. Hij is meer dan geschikt om die uitleg te geven. Scherder heeft een ongelofelijk grote hoeveelheid kennis van dit onderwerp.

Scherder is – zoals je wellicht ook zou verwachten – heel gedetailleerd, zo ook zijn boek. En hoezeer ik het ook heb geprobeerd: ik kan de verschillende hersenfuncties en -gebieden niet onthouden. Die details vind ik echter wel prettig om te lezen. Je merkt aan alles dat hij op wetenschappelijk bewijs leunt: alles wat je leest klopt.

Ondanks die details weet hij het boek ook licht te houden. Onderbouwd waar nodig en voorzien van talloze voorbeelden zodat je makkelijk begrijpt waar het over gaat. Zijn natuurlijke enthousiasme voel je tijdens het lezen.

Vind jouw perfecte productiviteitsboek:

Praktisch
Theorie
Framework
Procrastinatie
GTD
Focus
2 boeken gevonden:

beGuru Blog

Op de beGuru-blog lees je alles over productiviteit: achtergrond artikelen, boek reviews, ontwikkelingen over beGuru en meer.