Boek: “The Checklist Manifesto” door Atul Gawande

folder_open Productiviteitsboeken turned_in_not Theorie

Mensen kunnen ongelofelijk veel informatie onthouden: herinneringen, songteksten, vakliteratuur, grappen, instructies en ga maar door. In een stressvolle situatie de juiste informatie zonder fouten ophalen is een stuk lastiger. Dat is precies de reden dat piloten en operatieteams werken met checklists. Atul Gawande laat je in “The Checklist Manifesto” zien waarom checklists handig zijn en wanneer jij daar het meeste aan gaat hebben.

 
Bas Kierkels - in
Bas is gék van productiviteit. Hij helpt graag ondernemers méér gedaan te krijgen met hetzelfde team met slimme en flexibele tools.

Een goed boek

‘The Checklist Manifesto’ is een goed boek boordevol voorbeelden en achtergrond informatie over checklists. Voor mij zijn checklists een onderbelicht onderdeel voor de kenniswerker.
De beste productiviteitsboeken in één overzicht

Checklists: waarom?

Herken je dit: iemand laat je schrikken en stelt je een makkelijke vraag. Maar jij weet het antwoord ineens niet meer. Je staat te stotteren en je wilt het zeggen maar het goede antwoord komt er niet uit.

Mensen presteren over het algemeen prima onder een beetje druk. Maar teveel druk of een te plotse toename van druk is een ander verhaal. En als de druk helemaal weg valt is het ook weer niet goed. Dan gaan we verslappen en vergeten we de meest voor de hand liggende dingen.

In die situaties zijn checklists jouw beste vriend.

Dat is precies de reden waarom piloten altijd een aantal checklists nalopen: hoeveel brandstof is aan boord, welk weer verwachten we, staat dit aan, staat dat aan, etc, etc.

Na een aantal maanden of jaren weet je al die dingen wel. Maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat je ze altijd behandelt. Allemaal. Onder alle omstandigheden.

De auteur van ‘The Checklist Manifesto’ – Atul Gawande – heeft veel ervaring met checklists. Hij beschrijft in zijn boek waarom checklists handig en soms zelfs noodzakelijk zijn. En welke typen checklists er zijn.

Alles bij elkaar vond ik dit dan ook een zeer interessant boek. Het boek zelf bevat overigens geen enkele checklist. 😉

Doelgroep

Dit boek is interessant voor alle professionals. Of je op kantoor werkt of ergens anders. Of je een hectische baan hebt of juist niet. Iedereen heeft te maken met dingen die je makkelijk vergeet. En juist daarom kun je een checklist gebruiken.

De beste productiviteitsboeken

Deze periode publiceren we onze beoordelingen van de beste productiviteitsboeken. Klik hier de beste productiviteitsboeken in één overzicht.

beGuru Blog

Op de beGuru-blog lees je alles over productiviteit: achtergrond artikelen, boek reviews, ontwikkelingen over beGuru en meer.

Cover shot van boek: 'Focus AAN/UIT'.
Boeken

Boek: “Focus AAN/UIT” door Mark Tigchelaar

‘Focus AAN/UIT’ is een compleet en goed onderbouwd boek, geschreven door auteurs met ervaring in het veld. Dat maakt Focus één van de beste productiviteitsboeken op dit moment beschikbaar.