Boek: “Getting Things Done” door David Allen

folder_open Boeken, GTD turned_in_not Framework, GTD, Theorie

“Getting Things Done” (GTD) is een wereldwijd bekend en erkende methode om productiever te worden. Wie kan de GTD-methode beter uitleggen dan de bedenker zelf? David Allen neemt je mee door alle facetten van GTD. Na het lezen van Getting Things Done heb je alle ingrediënten in huis om zelf jouw productiviteit te verbeteren.

 
Bas Kierkels - in
Bas is gék van productiviteit. Hij helpt graag ondernemers méér gedaan te krijgen met hetzelfde team met slimme en flexibele tools.

Topper

‘Getting Things Done’ is een zeer doordacht en compleet boek. Het boek staat bomvol informatie en dat maakt het soms wat zwaarder om te lezen maar juist ook zo waardevol. Neem je tijd. Laat alles op je in werken en je gaat ongelofelijke sprongen maken. Om die redenen is het een van de beste productiviteitsboeken.
De beste productiviteitsboeken in één overzicht

Als het om productiviteit gaat, is dit boek dé klassieker. In “Getting Things Done” legt David Allen de link tussen productiviteit en ontspanning. Hij stelt dat – als je productief wilt zijn – je ook goed moet kunnen ontspannen.

Daarnaast geeft Allen talloze tips over hoe je met ‘werk’ om kunt gaan. Hij beschrijft zijn ‘framework’ en de gedachte er achter. Daarnaast lees je in het boek talloze praktische tips die jou in staat stellen om eenvoudig verbeteringen te boeken.

Paginavoorbeeld boek Getting Things Done

Doe wat jij wilt: zuig elke tip op en volg GTD alsof het een religie is. Of, haal eruit waar jij je goed bij voelt. GTD is geen methode die je tot op de letter nauwkeurig moet volgen. Ik adviseer je dan ook om te starten met die dingen die voor jou op dit moment goed voelen.

Tip: ben je klaar met lezen? Zet dan een herinnering over een paar maanden om het boek nog een keer door te lezen. Zoals je hebt kunnen zien maak ik zelf allerlei aantekeningen. Die kan ik in een paar minuten allemaal weer doornemen. Dan heb ik het boek weer ‘vers’ in mijn geheugen zitten. Ook zie ik stukken die ik eerder niet interessant vond maar die op dat moment juist wel relevant zijn.

Door het boek in de komende maanden een paar keer erbij te pakken zul je zien dat je er veel meer uit gaat halen.

7 stappen

Allen’s GTD-methode bestaat uit 7 stappen. Ik beschrijf de eerste stap in mijn eigen woorden:

Dit herken je misschien wel: een collega zegt iets dat jij niet moet vergeten. Het gaat om iets vrij makkelijks dat je later nog even moet doen. Je besluit het te onthouden. Je hebt een drukke dag. Later die avond denk je er pas weer aan: stom, vergeten.

Jouw hersenen willen niks vergeten dus doen ze de hele dag hun uiterste best om alles wat voor jou belangrijk is te onthouden. Dat kost moeite en je kunt er zelfs koppijn van krijgen.

Stap 1 van Allen’s GTD-methode is om alles te verzamelen. Schrijf het op, typ het in maar zorg dat je het niet hoeft te onthouden.

Nu je hersenen eenmaal niet meer verantwoordelijk zijn voor het onthouden, kunnen ze zich bezig houden met andere dingen. Zoals het bedenken van een creatieve oplossing voor dat probleem waar je mee te maken hebt.

Volgende actie uitgelegd in boek Getting Things Done

Eerstvolgende Actie

Een ander belangrijk aspect van de GTD-methode is de Eerstvolgende Actie. Het is heel waardevol om heel bewust na te denken over je eerstvolgende actie. Het is makkelijk om maar gewoon door te gaan. Maar als je er bewust over gaat nadenken zul je zien dat je beter beslagen ten ijs komt.

Je gaat die eerstvolgende actie namelijk automatisch beter doornemen, visualiseren. Daardoor stijgt je focus en energie rondom die actie. Daardoor zul je ook een grotere kans van slagen hebben.

Doelgroep

Dit boek is voor de kenniswerker die serieuze vooruitgang wil boeken. Het boek bulkt van de goede tips en je merkt aan alles dat David Allen meer dan 30 jaar met zijn vak bezig is. Of je nou alles als een fanaat gaat uitvoeren, of alleen bepaalde elementen overneemt maakt niet uit. Als je zin hebt om serieus te verbeteren in productiviteit, dan is dit een perfect boek voor jou.

Conclusie

Wil je zowel zakelijk als privé productiever worden? Heb je wel eens koppijn van je werk? Wil je jouw hoofd ‘vrij’ maken voor creatieve oplossingen?

Dit zijn stuk voor stuk goede redenen om “Getting Things Done” te lezen. David Allen is bedenker van GTD en is daarom bij uitstek geschikt om jou te introduceren met GTD. Haal uit het boek wat jij kunt gebruiken en kijk over een week terug. Ik garandeer je dat je meerdere verbeteringen zult zien.

De beste productiviteitsboeken

Deze periode publiceren we onze beoordelingen van de beste productiviteitsboeken. Klik hier de beste productiviteitsboeken in één overzicht.

beGuru Blog

Op de beGuru-blog lees je alles over productiviteit: achtergrond artikelen, boek reviews, ontwikkelingen over beGuru en meer.

Cover shot van boek: 'Focus AAN/UIT'.
Boeken

Boek: “Focus AAN/UIT” door Mark Tigchelaar

‘Focus AAN/UIT’ is een compleet en goed onderbouwd boek, geschreven door auteurs met ervaring in het veld. Dat maakt Focus één van de beste productiviteitsboeken op dit moment beschikbaar.