Boek: “Grip – Het geheim van slim werken” door Rick Pastoor

folder_open Boeken turned_in_not Praktisch, Procrastinatie

Rick Pastoor heeft een druk bestaan als binnenbaas bij Blendle. Na het lezen van meerdere boeken op het gebied van productiviteit merkte hij dat die boeken zich niet zomaar lieten vertalen naar de praktijk. Daarop ontwikkelde hij een methode waarmee dat wel kan: ‘Grip’. In zijn boek “Grip – Het geheim van slim werken” geeft hij precies die stukjes theorie die je nodig hebt en maakt daarna meteen de stap naar de praktijk. Dit is een van de beste boeken op het gebied van productiviteit die je kunt lezen!

 
Bas Kierkels - in
Bas is gék van productiviteit. Hij helpt graag ondernemers méér gedaan te krijgen met hetzelfde team met slimme en flexibele tools.

Topper

‘Grip – Het geheim van slim werken’ is goed en eerlijk geschreven en makkelijk toepasbaar. Dat maakt het een van de beste productiviteitsboeken.
De beste productiviteitsboeken in één overzicht

Nuchtere methode

Rick stelt dat het vreemd is dat we nooit écht hebben leren werken. We ‘moeten’ continu bereikbaar zijn, krijgen elke dag een enorme hoeveelheid informatie over ons heen en we gaan er maar van uit dat iedereen dat maar kan verwerken. En dan moet je nog maar zien toe te komen aan het daadwerkelijk uitvoeren van ‘je werk’.

In zijn dagelijkse werk bij Blendle heeft hij een aantal belangrijke lessen geleerd over productiviteit. Uit die lessen is uiteindelijk een methode gekomen: Grip. Deze no-nonsense methode leert jou op eenvoudige manier hoe je kunt werken zodat je niet meer over loopt. En zodat je de dingen die voor jou en jouw omgeving belangrijk zijn gedaan krijgt.

Voorbeeld uit 'Grip - Het geheim van slim werken' door Rick Pastoor

In tegenstelling tot bekende methoden als Getting Things Done en Agile hoef je Grip niet als een religieuze fanaat uit te voeren. Je kunt kiezen welke elementen je wilt gebruiken. De rest laat je gewoon voor wat ze zijn.

Dat maakt deze methode ook prettig in het gebruik. Misschien is dat wel de reden dat de Grip-methode door zoveel grote namen uit de ondernemerswereld wordt onderschreven. Een van hen is Boris Veldhuijzen van Zanten. Hem hebben we in december nog mogen interviewen over productiviteit. Lees het interview met Boris hier.

Tip
Als je slim bent, neem je het boek er over een maandje er nog een keer bij. Ik garandeer je dat je dan nieuwe tips in gebruik gaat nemen.

Voorbeelden uit het boek

Headphone rule
Rick beschrijft hoe ze bij Blendle een eenvoudige maar handige regel hebben: iemand die met een hoofdtelefoon op werkt, wil op dat moment niet gestoord worden. Duidelijk. En praktisch.

Impact
Veel mensen starten de dag door hun pc, laptop of Mac op te starten. Daarna gaan ze – zonder na te denken – door naar de mail. Pastoor stelt dat je beter kunt kijken waarmee je de meeste impact kunt hebben. Vraag jezelf af: “Wat kun jij vandaag doen waarmee je jezelf en je omgeving het beste kunt helpen?”.

Eisenhower Matrix
‘Urgent’ en ‘belangrijk’ zijn twee verschillende dingen. Vraag jezelf af: van alle dingen die je vandaag gaat doen, welke zijn urgent én belangrijk? Doe dat als eerste. Zo haal je de grootste spanning meteen van de dag af. Lees ook ons artikel over de Eisenhower Matrix-methode

Doelgroep

Dit boek is voor alle kenniswerkers interessant. Iedereen die dus veel achter een computer werkt. Hoe lang je dat al doet is volgens mij niet zo relevant: de Grip-methode geeft je inzicht in hoe je dingen beter kunt doen. Ik verwacht dat vrijwel iedere lezer bruikbare tips zal opdoen bij het lezen van dit boek.

Wat is productiviteit?

De ene vindt zichzelf enorm productief, de ander heeft altijd het gevoel nóg meer te moeten doen. Maar wat is productiviteit eigenlijk? Lees onze uitleg en praktische tips in onze special over productiviteit.

Vind jouw perfecte productiviteitsboek:

Ben je op zoek naar productiviteitsboeken? Gebruik dan onze tool: in een paar kliks vind jij jouw perfecte boek!

Praktisch
Theorie
Framework
Procrastinatie
GTD
Focus
2 boeken gevonden:

beGuru Blog

Op de beGuru-blog lees je alles over productiviteit: achtergrond artikelen, boek reviews, ontwikkelingen over beGuru en meer.