Circle of Concern & Influence – Stephen R. Covey

folder_open Kennisbank

In de wereld van productiviteit is Stephen R. Covey een van de bekendste namen. Hij werd wereldwijd bekend met zijn boek ‘The 7 Habits of Highly Effective People‘. Covey heeft in kaart gebracht waarom bepaalde mensen effectiever zijn dan anderen. Onderdeel van zijn gedachtegoed zijn de ‘Circle of Concern’ en ‘Circle of Influence’. In dit artikel alles over deze cirkels en hoe ze jou kunnen helpen.

 
Bas Kierkels - in
Bas is gék van productiviteit. Hij helpt graag ondernemers méér gedaan te krijgen met hetzelfde team met slimme en flexibele tools.

Als je jouw gedachten even de vrije loop geeft kun je in een paar minuten nadenken over je werk, je huis, politiek, milieu of je favoriete sport. Je hersenen gaan moeiteloos over van het ene onderwerp naar het andere.

Veel mensen maken zich met dezelfde intensiteit druk over alle die onderwerpen. Maar er is een belangrijk verschil tussen die onderwerpen: je hebt invloed op je werk. Bevalt het niet? Dan kun je ergens anders gaan werken. Is het jouw zaak? Kijk wat je kunt veranderen om het weer naar je zin te maken.

Ik weet het: makkelijker gezegd dan gedaan. Maar een ding is zeker: je hebt meer invloed op waar je werkt dan wie president van de Verenigde Staten is.

Stephen Covey 7 Habits Circle of Concern
Stephen Covey 7 Habits Circle of Concern
Stephen Covey 7 Habits Circle of Concern

De drie cirkels van Stephen Covey

Stephen Covey brengt dit principe prachtig in kaart met drie cirkels die in elkaar passen. De kleinste cirkel is jouw ‘Circle of Control’ oftewel de wereld waarin jij bepaalt. Studie, werk, waar je woont, wat je eet en of je regelmatig sport, dat soort dingen. Een aantal van die dingen zijn niet makkelijk te veranderen. Dat kost ‘kruim’ zeggen we hier in Brabant. Dat gaat je energie en tijd kosten. Maar als jij het echt wilt, gaat het je ook lukken.

Dat is anders met de volgende cirkel: de ‘Circle of Influence’ oftewel de wereld waarin jij invloed hebt. Je gezondheid, de kinderen, ontwikkelingen op het werk. Je hebt een beperkte invloed op deze zaken. Verderop in het artikel laten we tips zien hoe jij meer invloed in die wereld kunt krijgen.

De laatste en grootste cirkel is de ‘Circle of Concern’. Zaken als wereldpolitiek, het milieu en onze samenleving zijn voorbeelden van dingen die in deze cirkel thuis horen. Je hebt ermee te maken, maar je hebt geen invloed. Het heeft geen zin om je enorm druk te maken om deze onderwerpen want het gaat dus geen verschil maken.

Tenzij je bijvoorbeeld in de politiek gaat met als doel om bijvoorbeeld het milieu aan te pakken. Dan wordt ‘het milieu’ onderdeel van jouw ‘Circle of Influence’. Ook al zal jouw invloed in eerste instantie gering zijn.

Focus op wat je kunt beïnvloeden

De ‘Circle of Influence’ van Stephen Covey wijst je daarop. Het heeft simpelweg geen zin om te lang na te denken over dingen waar je geen invloed op hebt. Sterker nog, als je dat teveel doet kun je je machteloos gaan voelen. Logisch: je hebt er ook geen invloed op.

Het mooie aan de de cirkels van Stephen Covey is dat je anders kunt gaan nadenken zodra je dit eenmaal in de gaten hebt. Het feit dat jij dit artikel leest, wil zeggen dat je een volwassenen bent. Met die status komt ook een verantwoordelijkheid, zoals de mogelijkheid om te stemmen. En dat wil zeggen dat je – op zijn minst een beetje – moet weten welke politieke partij jij aan het roer wilt hebben.

Met Covey’s cirkels in je achterhoofd weet je nu dat het goed is om af en toe na te denken over bepaalde onderwerpen. Maar het heeft dus geen zin om je er enorm druk om te maken.

Reactief of pro-actief?

De mate waarin jij je richt op de ‘Circle of Concern’ of juist de ‘Circle of Influence’ bepaalt volgens Covey de mate waarin jij reactief of juist pro-actief bent. Het verschil is goed te zien in de taal die iemand gebruikt:

Reactieve taal:
‘Daar kan ik niks aan doen.’
‘Hij maakt me zo kwaad!’
‘Ik kan dat niet..’

Pro-actieve taal:
‘Ok, wat kunnen we doen?’
‘Ik bepaal zelf wel hoe ik me voel.’
‘Dat ga ik leren.’

Focus op ‘Circle of Concern’

Mensen met een focus op dingen waar ze geen invloed op hebben ervaren vaak stress, frustraties en negatieve emotionele gevoelens. Diezelfde mensen spreken vaak in een reactieve taal, zoals boven afgebeeld.

Mensen met een – mogelijk zelfs onbewuste – focus op hun cirkel van invloed, praten vaak echt anders. Covey noemt dat een pro-actieve taal. Deze mensen voelen zich vaak veel sterker en ervaren meer onafhankelijkheid.

Focus op ‘Circle of Influence’

Reactieve mensen lopen te beschuldigen en voelen zich slachtoffer. Soms richten ze zich ook op de zwakte van anderen uit hun omgeving. Pro-actieve mensen kijken wat ze wél kunnen doen en gaan aan de slag.

Je zult zien dat je – door je te richten op dingen die je wél kunt veranderen – méér invloed gaat krijgen. Zodra je je richt op dingen die je kunt veranderen, neem je automatisch een ‘bring it on!‘-houding aan.

The 7 Habits of Highly Effective People
Een klassieker onder de productiviteitsboeken. Bevat onder andere de ‘Circle of Influence’.
Lees onze beoordeling

Vind jouw perfecte productiviteitsboek:

Ben je op zoek naar productiviteitsboeken? Gebruik dan onze tool: in een paar kliks vind jij jouw perfecte boek!

Praktisch
Theorie
Framework
Procrastinatie
GTD
Focus
2 boeken gevonden:

beGuru Blog

Op de beGuru-blog lees je alles over productiviteit: achtergrond artikelen, boek reviews, ontwikkelingen over beGuru en meer.