Wat is procrastinatie?

folder_open GTD, Kennisbank turned_in_not Procrastinatie

Procrastinatie is het uitstellen van dingen waarvan je weet dat je ze eigenlijk zou moeten doen, ook al weet je dat het tot stress of problemen kan leiden. Goede Nederlandse vertalingen van procrastinatie zijn “uitstelgedrag” en “irrationeel uitstel”.

 
Bas Kierkels - in
Bas is gék van productiviteit. Hij helpt graag ondernemers méér gedaan te krijgen met hetzelfde team met slimme en flexibele tools.

Er kunnen veel oorzaken van procrastinatie zijn waaronder: teveel dingen om te doen, onduidelijkheid en niet durven te vragen of beginnen. Gelukkig zijn er ook veel oplossingen die kunnen helpen tegen procrastinatie.

En om mee te beginnen: iedereen heeft er last van. We bespreken het alleen bijna nooit. Dus: don’t worry en lees dit artikel. Dan weet jij straks wat het is en hoe je het kunt aanpakken.

Oorzaken van procrastinatie

Thuis, op het werk en in een vereniging: de meesten van ons hebben wel wat taken die nog gedaan moeten worden. Sommige van die taken zijn makkelijk en snel te doen, heel leuk of er lonkt een aantrekkelijke beloning als die taak voltooid is. In die gevallen is het niet moeilijk om te beginnen aan die taak.

“Eerst even iets anders”

Maar we hebben allemaal ook wel eens een taak waar je geen trek in hebt. Of waarvan je niet precies weet wat de ander van je verwacht. In dat soort gevallen is het aantrekkelijker om eerst ‘even iets anders te doen’. Je weet dat je die lastige taak nu moet doen, maar je doet eerst iets anders: dan ben je aan het procrastineren.

Teveel taken, indrukken, informatie, schermtijd: allemaal bijdragers aan procrastinatie. Af en toe dagdromen kan een perfect medicijn zijn.

Gevolgen van procrastinatie

Je weet dat je eigenlijk die lastige taak moet doen, maar je doet het niet. Je weet ook dat je ermee in de problemen kunt komen: je klant of baas belt waarom het nog niet gedaan is, etc.

Die gedachte zit tijdens het uitstellen in je achterhoofd. Door ‘even iets anders te doen’ probeer je jezelf ruimte te geven. Maar omdat je weet dat het niet goed is, geef je jezelf alleen maar meer stress.

Hoe vreemd ook, we procrastineren allemaal.

Oplossingen

De geschikte oplossing is uiteraard afhankelijk van de oorzaak van het procrastineren. Er zijn gelukkig tal van oplossingen tegen procrastinatie. Verderop in het artikel verwijs ik naar een boek dat hier specifiek over gaat. Om je een beeld te geven, vermeld ik hier een aantal oplossingen waarvan ik weet dat ze werken:

Teveel taken

Ben zuinig met de hoogste prioriteit: het is de bedoeling dat je straks weet waar je aan moet beginnen.

Belangrijk en urgent

Als je huis in de brand staat, heb je een belangrijk én urgent probleem.

Wees duidelijk

Zeg pas toe wanneer alles duidelijk is en je weet dat je op tijd klaar gaat zijn.

Overzicht van Productiviteitsboeken

Verder lezen?

David Allen (auteur Getting Things Done) en Stephen Covey (auteur The 7 Habits of Highly Effective People) zijn schrijvers met best-sellers op hun naam op het gebied van procrastinatie en productiviteit in het algemeen. Die twee onderwerpen zijn namelijk aan elkaar verbonden.

Eat that frog van Brian Tracy gaat over procrastinatie. In Eat that Frog beschrijft Tracy op luchtige wijze de oorzaken, gevolgen en vooral oplossingen met betrekking tot procrastinatie. Grip – door de Nederlander Rick Pastoor – is een ijzersterk boek. Niet specifiek over procrastinatie maar heel lekker om te lezen en vol met praktische tips. Een leestip!

Want voor de duidelijkheid: iedereen procrastineert. En het kan een positief effect hebben. Maar alleen als het bewust wordt gedaan.

Wat is productiviteit?

De ene vindt zichzelf enorm productief, de ander heeft altijd het gevoel nóg meer te moeten doen. Maar wat is productiviteit eigenlijk? Lees onze uitleg en praktische tips in onze special over productiviteit.

Beste boeken over productiviteit

Wil je verder lezen over procrastinatie en productiviteit? Begin dan met ons overzicht van de beste productiviteitsboeken ooit geschreven. Uniek aan dit overzicht is dat we alle boeken echt gelezen hebben en ze stuk voor stuk hebben voorzien van onze eerlijke mening.

Praktisch
Theorie
Framework
Procrastinatie
GTD
Focus
2 boeken gevonden:

Quick tip tegen procrastinatie

Procrastinatie is een omvangrijk onderwerp. Er zijn veel oorzaken en oplossingen. Dus ik moet oppassen met het lukraak geven van tips. Toch wil ik er een direct meegeven: in veel gevallen zie ik een belangrijke oorzaak voor procrastineren: onduidelijkheid.

Mailtjes die je wel wílt beantwoorden, maar je weet niet hoe.
Werk dat je wel wilt uitvoeren, maar je kunt je er maar niet aan beginnen.
Etc.

In veel gevallen moet je er echt voor gaan zitten en actief bedenken: “Waarom doe ik dit nou niet??”. Het antwoord is dan vaak:

Wat wil die ander precies van mij?

Je kunt dit op veel manieren oplossen. Ik merk dat ik het beste resultaat boek door de telefoon te pakken en te vragen: “Wat wil je precies van me?”.

Die duidelijkheid zorgt er vaak voor dat de ander vaak met een duidelijke reactie komt. In elk geval is het daarna, óf meteen al afgehandeld, óf ik kan daadwerkelijk verder omdat het dan wel duidelijk is.

Vergelijkbare artikelen lezen?

Wil je alles lezen en leren over productiviteit? Klik dan door naar de beGuru Blog! We publiceren een paar keer per maand en altijd volledig zelf geproduceerde artikelen.

Wil je weten wat beGuru voor jou team of onderneming kan betekenen? Leer ons beter kennen met de tour of neem contact op.

Wat je ook doet: graag tot een volgende keer!

Bronvermeldingen
Afgezien van onze eigen ervaring met dit onderwerp hebben we dit artikel gebaseerd op onderstaande bronnen:
Eat that Frog, Brain Tracy
The Productivity Project, Chris Bailey
Wikipedia

beGuru Blog

Op de beGuru-blog lees je alles over productiviteit: achtergrond artikelen, boek reviews, ontwikkelingen over beGuru en meer.