Wet van Parkinson

folder_open GTD, Kennisbank

De wet van Parkinson gaat over het effect dat werk net zo lang duurt als je beschikbaar hebt. De wet bevat feitelijk verschillende effecten. In dit artikel duiken we in op de uitwerking op productiviteit van Parkinsons’ wet.

 
Bas Kierkels - in
Bas is gék van productiviteit. Hij helpt graag ondernemers méér gedaan te krijgen met hetzelfde team met slimme en flexibele tools.

Cyril Northcote Parkinson schreef over deze ‘wet’ voor het eerst in een stuk in The Economist in 1955. Hij refereerde aan het feit dat de omvang van het Britse rijk afnam terwijl er steeds meer ambtenaren nodig waren. Hoewel het om een humoristisch stuk ging, is de verwijzing opgepikt en steeds bekender geworden.

Tegenwoordig bedoelt men met deze wet vaak dat het werk net zo lang duurt als de tijd die hiervoor beschikbaar is.

Enkele bekende uitspraken rondom deze wet zijn:

Als je tot de laatste minuut wacht, zal het ook maar een minuut in beslag nemen

Voorbeeld: vraag aan iemand om een bepaalde taak uit te voeren. Je hebt het resultaat over een week nodig. Grote kans dat je het ook pas over een week terug krijgt. Vraag iemand anders hetzelfde maar geef aan dat je dit over 24 uur nodig hebt en je krijgt het waarschijnlijk net voor die deadline terug.

Vind jouw perfecte productiviteitsboek:

Praktisch
Theorie
Framework
Procrastinatie
GTD
Focus
2 boeken gevonden:

Bronvermeldingen
Afgezien van onze eigen ervaring met dit onderwerp hebben we dit artikel gebaseerd op onderstaande bronnen:
The Productivity Project, Chris Bailey
Wikipedia

beGuru: maakt jou nóg productiever

Dit is een artikel van beGuru, jouw productiviteitsguru. We helpen dagelijks talloze teams en ondernemingen om nóg productiever te worden. Dit artikel is geschreven ter ondersteuning van onze dienstverlening, software en kennissessies.

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Doe de tour of neem contact op met ons.

beGuru Blog

Op de beGuru-blog lees je alles over productiviteit: achtergrond artikelen, boek reviews, ontwikkelingen over beGuru en meer.