Timeboxing: krijg méér gedaan

folder_open Kennisbank turned_in_not Praktisch

Je start je werkweek en je ziet je volle to do lijstje. Uiteraard heb je een prioriteitenlijstje en de taken die het eerste af moeten daar begin je mee. Zo ga je de week door en net voor de vrijdagmiddagborrel denk je: ik had gedacht dat ik deze week veel meer had kunnen doen. Herkenbaar? Dan is timeboxing iets voor jou! In deze blog leg ik uit wat timeboxing is en welke voordelen het heeft voor je planning en productiviteit.

 
Edon van Asseldonk - in
Edon krijgt een kick van efficiënt werken. Als online marketeer, ondernemer en jonge vader probeert hij altijd het meeste uit de week te halen.

Wat is timeboxing?

Bij Timeboxing reserveer je een bepaalde hoeveelheid tijd aan een taak of gebeurtenis. Zo kan ik bijvoorbeeld 4 uur en 40 minuten reserveren voor het schrijven van dit artikel. Timeboxing wil je zo specifiek mogelijk doen. Voor het creëren van dit artikel heb ik het volgende timeboxing takenlijstje gemaakt.

15 min Zoektermenonderzoek
15 min Inlezen
90 min Artikel schrijven
60 min Afbeeldingen maken en op elkaar afstemmen
30 min Artikel vullen en opmaken
30 min Vertalen naar Engels
60 min Pagina’s binnen website creëren
10 min Promotie via social media

Deze deeltaken worden ook wel timeboxen genoemd.

Voordelen timeboxing

Door het gebruik van timeboxen heb je een duidelijke planning en een overzicht van hoeveel tijd een bepaalde klus of project je gaat kosten. Ook kun je na een project evalueren hoelang je daadwerkelijk over een taak hebt gedaan. Op deze manier kun je beoordelen hoe goed je planning was, waardoor je je planning in de toekomst kunt verbeteren.

Zo ben je in staat steeds betere en realistischere planningen te maken. Hierdoor kun je betere beslissingen nemen over welke taken je wel of niet in een periode denkt te kunnen voltooien. Ook zorgen betere planningen voor minder stress, omdat je weet dat je je taken binnen de gestelde tijd kunt voltooien.

Productiever door timeboxing

Naast een betere planning, word je door timeboxing ook productiever en dat vinden we bij beGuru natuurlijk helemaal geweldig. Door het toewijzen van een beperkte tijd aan een taak voorkom je procrastinatie, oftewel uitstelgedrag. Ook helpt het je focussen, omdat je hersenen die taak ook in die tijd af willen krijgen. Hierbij is de Wet van Parkinson van toepassing die voorschrijft dat werk net zo lang duurt als de tijd die je beschikbaar hebt.

Tevens krijg jij een gevoel van voldoening als je weer een taak hebt afgestreept, wat je motiveert om lekker door te werken. Ten slotte zorgt timeboxing ervoor dat je prioriteiten beter stelt. Dreigt een project over zijn budget heen te gaan, dan kun je ervoor kiezen om minder belangrijke taken te schrappen.

Werk jij veel zelfstandig? Dan is timeboxing goed te combineren met de Pomodoro Techniek, waarin je met blokken van 25 minuten werkt.

De ene vindt zichzelf enorm productief, de ander heeft altijd het gevoel nóg meer te moeten doen. Maar wat is productiviteit eigenlijk? Lees onze uitleg en praktische tips in onze special over productiviteit.

Toepassingen timeboxing

Eigenlijk kun je timeboxing op alles toepassen wat tijd kost. Je kunt het voor je zakelijke projecten gebruiken, maar ook voor studeren, huishoudelijke taken of hoelang je kinderen televisie mogen kijken. Timeboxing wordt veel toegepast in softwareprojecten en het bedrijf DuPont wist in de jaren 80 de productiviteit met een factor 3 te verhogen dankzij timeboxing. Ook is timeboxing goed te combineren met Scrum, dat ook veel wordt gebruikt in softwareprojecten.

Gebruik jij timeboxing?

Gebruik jij timeboxing of wil jij dit na het lezen van deze blog gaan toepassen? We zijn benieuwd naar je ervaringen! Laat het hieronder weten in de comments.

beGuru Blog

Op de beGuru-blog lees je alles over productiviteit: achtergrond artikelen, boek reviews, ontwikkelingen over beGuru en meer.