De Pomodoro techniek is een door Francesco Cirillo in de jaren 80 ontwikkelde tijdsmanagementmethode. Met de Pomodoro methode werk je in blokken van 25 minuten waartussen je telkens pauze neemt. Werk jij vaak zelfstandig en zoek je een techniek om gefocust te werken? Dan is de Pomodoro techniek iets voor jou!
Hoe werkt de Pomodoro methode?
De Pomodoro Techniek bestaat uit de volgende stappen:
- Maak een lijst met taken voor de dag. Stel daarnaast eveneens een lijst op met dingen die je wilt doen ter ontspanning. Dit kan een stukje lopen zijn, even sporten of muziek luisteren. Zorg ook dat een kookwekker klaarstaat.
- Bij deze productiviteitstechniek werk je in blokken van 25 minuten, waarbij elk blok een pomodoro genoemd wordt. Kies welke taak of taken je in die 25 minuten wilt uitvoeren. Stel je kookwekker in en nu ga je 25 minuten lang ongestoord aan die taak werken. De taak hoeft niet noodzakelijk af te zijn binnen die 25 minuten. Het doel is dat je 25 minuten lang geconcentreerd werkt.
- Na 25 minuten gaat je wekker af. Nu neem je 5 minuten pauze. Na elke 4e pomodoro neem je een grotere pauze van 25 minuten.
- Na de pauze ga je weer 25 minuten aan het werk.
Special: wat is productiviteit?
De ene vindt zichzelf enorm productief, de ander heeft altijd het gevoel nóg meer te moeten doen. Maar wat is productiviteit eigenlijk? Lees onze uitleg en praktische tips in onze special over productiviteit.
Waar komt de naam Pomodoro techniek vandaan?
De naam is afkomstig uit het Italiaans en betekent tomaat. Toen Francesco Cirillo de methode bedacht, gebruikte hij een kookwekker in de vorm van een tomaat. Zijn tijdsmanagementmethode noemde hij daarom de Pomodoro techniek.
Het Pomodoro effect. Wat zijn de voordelen van de Pomodoro techniek?
- Doordat je voor een pomodoro weet aan welke taak je gaat werken, wordt procrastinatie tegengegaan. Je weet wat je gaat doen en je dwingt jezelf aan het werk te gaan als de teller gaat lopen.
- 25 minuten is voor ons gevoel best kort. Je wilt daarom alles uit die 25 minuten halen en dit helpt je geconcentreerd te werken.
- Als je een tijdje werkt, dan worden je hersenen moe en wordt je concentratie minder. Door geregeld korte en langere pauzes te nemen, krijgen je hersenen rust. Hierdoor word je over de hele dag heen productiever.
- Als jij ziet dat je taken op je to do lijstje afvinkt, dan raak je steeds gemotiveerder om lekker door te werken. Als aan het einde van de dag al jouw taken zijn volbracht, haal je meer voldoening uit je werkdag.
- Door je taken gestructureerd op te schrijven, krijg je steeds beter inzicht hoelang je over bepaalde taken doet. Op deze manier leer je beter je werkzaamheden te plannen. Ook geeft het opschrijven van je taken overzicht en rust. Dit is tevens een van de pijlers van de Getting Things Done (GTD) methode.
Nadeel Pomodoro time management
Als jij in je eentje thuis werkt, dan kun je lekker ongestoord je pomodori blokken afwerken. Als je echter op kantoor werkt, dan is dat vaak een stuk lastiger. Zit je net 5 minuten te werken, komt er weer een collega bij je langs met een vraag. Ook zal je leidinggevende jouw kookwekker wellicht niet zo serieus nemen en je onderbreken midden in een pomodoro.
Wil je op een kantoor met collega’s de Pomodoro techniek effectief kunnen uitvoeren, dan zul je op organisatieniveau afspraken moeten maken. Een oplossing is bijvoorbeeld de headphone rule. Deze regel betekent dat iemand die zijn koptelefoon op heeft niet gestoord wil en mag worden.
Wil je meer lezen over de Pomodoro methode? Lees dan onze recensie van Pomodoro Technique Illustrated van Staffan Nöteberg. Ben jij op zoek naar informatie om je productiviteit te verbeteren? Volg dan onze productiviteitsblog.
Boek: Pomodoro Technique
Wil je verder lezen over Pomodoro Techniek? Dan wil je de boek beoordeling over Boek: “Pomodoro Technique Illustrated” door Staffan Nöteberg zeker lezen.
beGuru Blog
Op de beGuru-blog lees je alles over productiviteit: achtergrond artikelen, boek reviews, ontwikkelingen over beGuru en meer.
Praktijkvoorbeeld: Extra planner toch niet nodig.. door een verzorgde lunch
Digitale weerbaarheid voor het MKB anno 2022
Pak je kans en start met digitale communicatie met je business partners, met het SCSN
Start met digitaal communiceren met je business partners, met het SCSN. In dit artikel lees je er alles over.