bij Robèrt: Meester Ondernemers aan het werk

folder_open Interviews

In de afgelopen jaren is Robèrt van Beckhoven ’s lands bekendste bakker geworden. Daarnaast kun je hem ook kennen van zijn tv-optredens, boeken, theatertour en veel meer. Dat kun je nooit alleen doen en dat doet hij ook niet. Naast hem staat zijn business partner en vrouw: Pirjo de Winkel. Samen bouwen zij aan hun ondernemersdroom. Lees verder en ontdek hoe zij zoveel voor elkaar krijgen.

 
Geschreven door:
Edon van Asseldonk - in
Bas Kierkels - in

Op donderdag 24 januari 2019 stond een afspraak in onze agenda te branden: een persoonlijk interview met Pirjo de Winkel en Robèrt van Beckhoven. Lees verder en kom alles te weten over deze bijzondere ondernemers, Heel Holland Bakt en Wie is de Mol?

Een duidelijke keuze

Zoals bij elk interview nemen we eerst via e-mail contact op om te vragen of we een interview mogen houden. In dit geval kregen we een heel duidelijk mailtje terug. In het kort: Robèrt doet het vakinhoudelijke deel en Pirjo het ondernemersdeel. Hierdoor hadden we nog meer interesse in het interview, want we lazen daar een duidelijke en bewuste keuze. Maar hoe zijn jullie daartoe gekomen?

Pirjo de Winkel:

“Die les hebben we in de afgelopen jaren geleerd. Inmiddels is de zaak zo groot dat we altijd een duidelijke keuze moéten maken: voor onszelf, onze medewerkers en de partners waar we mee samenwerken. En in ons geval is het heel duidelijk: Robèrt is de vakman. Hij weet alles van bakken.”

“Maar er zijn bepaalde dingen die je als ondernemer moet regelen waar hij niet goed in is. Daar ben ik weer goed in. Door die duidelijke scheiding zit je elkaar nooit in het vaarwater en vullen we elkaar heel goed aan.”

Over Pirjo de Winkel

Jullie zijn zakelijk en privé bij elkaar en je vormt een belangrijk deel van de onderneming. Je hebt een opleiding tot bioloog gevolgd. Hoe word je van bioloog een succesvolle ondernemer?

Pirjo de Winkel:

“Een succesvolle ondernemer zal ik mezelf niet noemen, dat is aan anderen om te bepalen. Ik heb het ondernemen eigenlijk al doende geleerd. Ik kan dingen goed doordenken en dan een beslissing nemen. Al snel had ik door dat we sterker zouden staan wanneer we van Robèrt een merk zouden maken. We hadden ook het gevoel dat we dat konden en dus zijn we daar aan gaan werken.”

Veel meer dan een bakkerij

Robèrt is tegenwoordig inderdaad het bekende gezicht van de zaak. Maar hij staat niet alleen en jullie onderneming doet veel meer dan de meeste lezers zullen denken. Kun je een beeld geven van al jullie zakelijke activiteiten.

Robèrt van Beckhoven:

“Het is begonnen met de bakkerij. Die heeft op verschillende locaties gezeten, maar sinds enige tijd zijn we hier gevestigd. In een prachtig oud pand aan de Almystraat in Oisterwijk. Hier zijn ook de winkel, de lesruimtes en het restaurant. Daarnaast openen we binnenkort een bakkerij in Leidschendam.”

“De meeste mensen kennen me van tv, bijvoorbeeld van de CupCakeCup of van Heel Holland Bakt. We brengen een eigen magazine uit: ‘Meesterlijk van Robèrt’, met informatie en inspiratie voor thuisbakkers’. En we hebben een aantal boeken geschreven. Al met al een hele onderneming dus!”

Als bakker had ik mijn twijfels over sommige ideeën, maar die bleken vaak heel succesvol

Over Robèrt van Beckhoven

Dat kun je wel zeggen ja. Maar Robèrt, het begon een stuk kleiner. Jij nam in 1989 de zaak over van je vader en oom. Je werkte keihard, won prijzen, viel op en had succes. En toch liep de zaak niet helemaal zoals je wilde. We weten dat vakmensen niet per se goede ondernemers zijn. Was dat bij jou ook het geval?

Robèrt van Beckhoven:

“Klopt, ik weet alles van mijn vak. Ik zeg ook wel: ‘Ik weet er zoveel vanaf omdat ik zoveel fouten heb gemaakt. Heel leerzaam.’ Maar tegenwoordig is ondernemen ook een vak op zich. In de zaak alles regelen, promotie, wat wel en niet in een recept mag. Echt enorm uitgebreid. Je kunt niet in al die dingen even goed zijn.”

“Pirjo wilde wel in de zaak, maar niet achter de toonbank. Zij wilde echt ondernemen en kwam met allerlei ideeën. Als bakker had ik mijn twijfels over sommige ideeën maar die bleken vaak heel succesvol.”

“Ik geef les aan de Cas Spijkers Academie. De professionals die ik dan over de vloer krijg hoef ik echt niet te vragen om een bepaald recept te maken, dat kunnen ze echt wel. Maar dan vraag ik ze: ‘En nou maak er maar eens 1.000 stuks’. Dat vinden ze het mooiste.”

“Ooit heb ik voor een groot attractiepark en een inflight cateringbedrijf een echt bijzondere taart gemaakt, ongelofelijk veel werk. Toen dacht ik ‘Dit nooit weer’. De volgende dag ben ik naar een metaalbedrijf in de buurt gegaan. Die heeft toen een keurige mal gemaakt waarmee we het meest tijdrovende werk konden vereenvoudigen. Sindsdien maken we die taart tijd in een mum van tijd.”

Wat is productiviteit?

De ene vindt zichzelf enorm productief, de ander heeft altijd het gevoel nóg meer te moeten doen. Maar wat is productiviteit eigenlijk? Lees onze uitleg en praktische tips in onze special over productiviteit.

Tip voor beginnende ondernemers

Welke tip hadden jullie jaren geleden al willen krijgen?

Robèrt van Beckhoven:

“Niet alles zelf proberen te doen.”

Pirjo de Winkel:

“In het begin was er zoveel te doen, dat was best pittig. En dat was op zich nog niet erg maar het was teveel van de dingen waar ik niet in opgeleid ben. Daarop zijn we mensen gaan inhuren. Bijvoorbeeld voor de boekhouding. Daardoor kunnen wij ons richten op die dingen waar we goed in zijn. Ik heb het bijna tien jaar zelf gedaan dus weet heel goed wat er dan besproken wordt, en dat maakt dat ik nu dingen uit handen kan geven zonder de controle kwijt te raken.”

Alle ingrediënten moeten kloppen

Wij zeggen vaak: ‘Productiviteit en ondernemen zijn net als een salade: je moet alle ingrediënten goed hebben om tot een mooi eindresultaat te komen.’ De meeste ondernemers ontbreekt het aan een of meer belangrijke ingrediënten om succesvol te zijn. Hadden jullie dit zonder elkaar ook gekund? Of is het juist de mix van jullie beiden die dit geheel laat werken?

Robèrt van Beckhoven:

“Nee het is echt de mix die het goed laat werken. Ik richt me echt op mijn vak, dat vind ik ook mooi om te doen. En Pirjo is juist goed in veel van die ondernemerszaken, zoals promotie.”

Gas terug

In een eerder interview lazen we dat jullie – wanneer Keuken Van Leer een succes is – een beetje gas terug willen nemen. Hoeveel uur zijn jullie op dit moment per week bezig met ‘de zaak’?

Pirjo de Winkel:

“Alleen maar. De complete week. Behalve de donderdagavond, die houden we voor ons zelf. En vaak gaat het dan ook nog over de zaak. Maar dat vinden we niet erg.”

Nu zou je me met geen mogelijkheid meer kunnen uitkopen

Hoe komen jullie aan de juiste kennis?

Jullie hebben veel verschillende activiteiten. Dat vraagt kennis van veel verschillende disciplines: vakinhoudelijk, ondernemen, publiciteit en de balans tussen privé en zaken. Hoe hebben jullie die onderwerpen eigen gemaakt?

Robèrt van Beckhoven:

“Ik heb een mooie, klassieke opleiding van thuis uit gehad. Later heb ik een moderne opleiding gehad in België. Bovendien vind ik het heel mooi om te zien hoe brood bakken ooit is bedoeld. En tijdens de wedstrijden heb ik enorm veel geleerd. Ook van medekandidaten. Je vertelt elkaar dingen en dan hoor je regelmatig iets nieuws.”

Pirjo de Winkel:

“Ik heb in mijn vak geleerd om zelfstandig informatie te vergaren en op basis daarvan beslissingen te nemen. En dat pas ik nu continu toe. Ik schakel ook heel gemakkelijk mensen in. Er zijn veel ontwikkelingen en die kun je niet allemaal bijhouden, dus dan moet je mensen inschakelen. En dat vind ik prima. Daarnaast praat ik regelmatig met een coach. Die zet me met beide benen op de grond.”

Persoonlijke motivatie

Robèrt: Je hebt deelgenomen aan competities in binnen- en buitenland waarvan je er ook veel hebt gewonnen. Daarnaast ben jij de enige Meester Patissier en Meester Boulanger van Nederland. Wat is jouw motivatie om die dingen te doen?

Robèrt van Beckhoven:

“Als eerste heb ik het overlegd met Pirjo, want het is echt een enorme inspanning. Maar je leert er enorm veel van. Daarnaast is het ook goed voor de zaak natuurlijk.”

Pirjo de Winkel:

“Ja dat is heel rationeel, maar je wilde het enorm graag. Robèrt is net een topsporter: hij daagt zichzelf altijd weer uit. Het is nooit goed genoeg.”

Pirjo: Wat motiveert jou dagelijks? Had je meteen een bepaalde visie die je wilde realiseren?

Pirjo de Winkel:

“Begin 2007 had ik eigenlijk net een baan aangenomen in Eindhoven, maar ik besloot toch in de zaak te komen. Dat was ook nodig. Dus toen hebben we elkaar aangekeken en gezegd: ‘de dood of de gladiolen, we gaan ervoor’.”

“Na een paar jaar kon ik me echt gaan richten op mijn missie, namelijk om een merk te maken van Robèrt. Die eerste paar jaar waren lastig en niet altijd leuk. Nu zou je me met geen mogelijkheid meer kunnen uitkopen.”

“Schat, ik ben later. Ik moet even een boek schrijven”

Veel ondernemers zouden graag een boek schrijven, maar het blijft vaak bij een idee. Hoe krijgen jullie het voor elkaar om je mooiste ideeën te realiseren?

Pirjo de Winkel:

“Ook hier weer: met de juiste mensen. Dus als we een boek schrijven, schakelen we de mensen in die daar goed in zijn. En vooral mensen die ons kunnen volgen. Wij kunnen gerust eens van richting veranderen en dan heb je mensen om je heen nodig die dat begrijpen.”

Robèrt van Beckhoven:

“Stel we gaan een boek schrijven over witbrood. Na verloop van tijd kom ik dan met: ‘Ja maar, dat brood kun je ook maken met sesam- of maanzaad. En je kunt het trouwens ook knippen’. En dan heb ik iemand nodig die zegt: ‘We gaan het op die manier doen en die andere ideeën bewaren we voor deel twee.’ En dat is dan ook prima.”

Bij Robèrt in Oisterwijk

Magazine: “Meesterlijk van Robèrt”

Pirjo de Winkel:

“Zo is ons magazine ook gegroeid. Dat is echt mijn kindje. In eerste instantie deed ik daar echt alles aan en een vriendin hielp me af en toe. Helaas schrijf ik nu minder, maar ik vind het belangrijker dat het magazine groot wordt dan dat ik alles zelf doe.”

Robèrt van Beckhoven:

“Vroeger deed ik ook alles zelf, ook voor de tv-programma’s. Dan moest ik de gebakjes maken, m’n koffer inpakken, etc. Tegenwoordig overleg ik dat vooraf en op de dag van vertrek staat alles keurig ingepakt klaar. Laatst zat ik in de auto en bedacht ik me ‘Heb ik wel een schaar bij me’ en dan kijk en dan zit die er ook keurig bij. Fantastisch.”

“Ik ben natuurlijk een tijdje weg geweest in verband met Wie is de Mol. Bij terugkomst liep ik door het magazijn en ik had verwacht dat ik een paar keer moest mopperen, omdat het niet meer zo netjes zou zijn als ik dat wil. Maar dat was niet zo: alles was supernetjes. En dan loop ik rond met een heel fijn gevoel.”

“Als ondernemer zie je toch altijd in één blik allerlei dingen die niet in orde zijn. Maar met de juiste mensen beperk je dat tot een minimum.”

Liever bekend of liever onbekend

Als je net begint en niemand kent je dan kun je ook lekker anoniem werken en experimenteren. Als bekende Nederlander met een bekende zaak kun je dan juist je vingers branden. Aan de andere kant kan ‘bekend zijn’ ook veel opleveren. Welke tijd vinden jullie het leukste?

Robèrt van Beckhoven:

“Liever bekend. Prima hoor.”

Pirjo de Winkel:

“Ja, maar in het begin vond ik het wel wennen. Op vakantie kan het wel eens gebeuren dat mensen een foto van de kerk maken en dan daarna ook nog even snel van ons. Waarschijnlijk zodat ze aan vrienden kunnen laten zien dat ze Robèrt hebben gezien. Dan heb ik liever dat ze vragen: ‘Mogen we met je op de foto?’.

Robèrt van Beckhoven:

“Soms kijken mensen naar me met zo’n blik van ‘Ik ken die man ergens van’ en dan zeg ik wel eens: ‘Je kent me van Heel Holland Bakt’ en dan valt het kwartje. Dat is eigenlijk altijd wel leuk.”

Connecties leggen als een Meester

Ondernemen is ook verder kijken dan je eigen zaak. Jij hebt in jouw carrière talloze connecties gelegd, waaronder met de – helaas al overleden – Cas Spijkers. Die connecties brengen je weer verder. Zijn jullie misschien – naast Meester Patissier en Meester Boulanger – ook nog Meester Netwerker of hoe doen jullie dat?

Robèrt van Beckhoven:

“Ik ben wel een goede netwerker. Hier in het restaurant praat ik tegen iedereen. Dan vraag ik ook altijd waar die mensen vandaan komen, wat ze doen, etc. Vaak vraag ik ook: ‘Heb je de bakkerij al gezien?’ Soms hoor je ze ook wel zeggen: ‘Das toch niet normaal, heb jij daar wel tijd voor dan?’ Maar dit is mijn beroep geworden. Kennis delen en mensen enthousiasmeren, verbindingen leggen.”

Pirjo de Winkel:

“Ik ben meer een bruggenbouwer. Wij zoeken ook nooit een leverancier of een klant, maar een samenwerkingspartner. En daarbij ga ik heel erg op mijn gevoel af.”

Robèrt van Beckhoven:

“Gisteren was ik op een afscheidsreceptie in het midden van het land. Die man werd directeur bij een bedrijf in Brabant. Ik had Brabantse koekjes bij me. Na afloop loop ik op hem af, maak een praatje en overhandig hem die koekjes. Meteen een leuke link gelegd. Dat vind ik mooi om te doen.”

Overzicht van Productiviteitsboeken

De beste productiviteitsboeken

Benieuwd naar hoe jij productiever kunt worden? Bekijk ons interactieve overzicht met de beste productiviteitsboeken.

Heel Holland Bakt: hoe gaat dat?

Vanaf 2013 ben jij onderdeel van de jury in Heel Holland Bakt. We kennen het programma, maar hoe gaat het voor jou in zijn werk Robèrt?

Robèrt van Beckhoven:

“Heel Holland Bakt begint nu al he. Met Janny van der Heijden en André van Duin hebben we een Whatsapp-groep om dingen te overleggen. Straks gaan we drie dagen brainstormen over nieuwe ideeën. In mei gaan we de gerechten testen, filmpjes maken, alles voorbereiden.”

“De 8 weekenden waarin we opnames hebben gaat het – zeker in het begin – 12 uur per dag achter elkaar door: van acht uur in de ochtend tot acht uur in de avond. In een weekend schieten ze 50 uur film en dat knippen ze terug naar een uitzending van 50 minuten.”

Wie maakt al die voorbeeldopdrachten?

Robèrt van Beckhoven:

“De technische opdrachten maak ik eerst zelf. Als ik er dan bijvoorbeeld drie kwartier over doe, krijgen de kandidaten bijvoorbeeld een uur. Vervolgens nodigen we de kandidaten van vorig jaar uit. Hun reactie gebruiken we om te peilen hoe lastig het is.”

“Dan maken we de gerechten nog een keer voor de filmpjes die we op internet plaatsen. En tot slot maak ik het nog een keer om op tv te presenteren aan Janny in de tent. Dus dan heb ik zo’n recept al snel een keer of 4 gebakken. En we hebben 8 uitzendingen, dus tel maar uit.”

Agenda

Hoe zien jullie agenda’s er uit?

Pirjo de Winkel:

“We hebben verschillende agenda’s: met elkaar, met de bakkers. We gebruiken kleuren om de verschillende typen afspraken te kunnen herkennen. Dan heb je in een oogopslag meteen een beeld van de dag of week.”

Vragen van onze lezers

Roland van Kemenade:

Roland van Kemenade: “Wat geeft volgens jullie de doorslag of iemand een topper in zijn vak wordt: talent of trainingsuren?”

Robèrt van Beckhoven:

“Talent. Het begint met talent.”

Pirjo de Winkel:

“Maar ja je moet ook wel de trainingsuren maken. En je hebt de veerkracht nodig om terug te komen bij tegenslag.”

Janneke Kierkels:

Janneke Kierkels: “Wat hebben tijdsbewaking en gestructureerd werken tijdens het bakken jou geleerd waar je als ondernemer van profiteert?”

Robèrt van Beckhoven:

“Mijn vader zei altijd: ‘Als je het netjes houdt, dan ben je veel eerder klaar dan wanneer je hard werkt’. Daar geloof ik heilig in. Dat zie je bij Heel Holland Bakt ook vaak terug. Dan wijs ik een kandidaat er even op. Voor de een is dat makkelijker dan voor de ander.”

Inge Rooijakkers:

Als eerste – maar zeker niet als enige – vroeg Inge Rooijakkers: “Wie is dit jaar de mol!?”

Robèrt van Beckhoven:

“Hahaha ja dat zouden jullie wel willen weten he!?”

Pirjo en Robèrt: bedankt!

Het was een eer om jullie persoonlijk te mogen interviewen. Bedankt voor de hartelijke ontvangst, jullie eerlijkheid en openheid.

Wil je zelf ervaren hoe het bij Robèrt is? Ga dan binnenkort naar Oisterwijk en stap zelf naar binnen. Je kunt er genieten van een heerlijke bak koffie. Maar eigenlijk ben je gek als je naar buiten gaat zonder het gebak te hebben geprobeerd!

Ps: en nee, wij worden op geen enkele wijze betaald voor deze promotie. Dit laatste stukje schreven we uit enthousiasme.

Meer interviews lezen?

Eens per maand ontvang je onze e-mail nieuwsbrief met volledig zelf geproduceerde interviews, boekbeoordelingen en artikelen.

Wil jij jouw productiviteit verbeteren?

Op de beGuru-blog lees je alles over productiviteit: achtergrond artikelen, boek reviews en vergelijkbare interviews.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.