De zomer van 2018: minder productief, maar wel gezelliger

folder_open Nieuws

Spaanse hitte, drooggevallen beken en volle stranden. We zullen de zomer van 2018 nog lang herinneren. Bij beGuru zijn we erg geïnteresseerd in productiviteit. We vroegen ons daarom af welke invloed de hitte op werkend Nederland had.

 
Edon van Asseldonk - in
Edon krijgt een kick van efficiënt werken. Als online marketeer, ondernemer en jonge vader probeert hij altijd het meeste uit de week te halen.

We stelden daarom een kleine enquête op en deelden deze via social media. De enquête werd door 52 mensen ingevuld en in deze blog bespreken we de interessante resultaten.

Wat is productiviteit?

De ene vindt zichzelf enorm productief, de ander heeft altijd het gevoel nóg meer te moeten doen. Maar wat is productiviteit eigenlijk? Lees onze uitleg en praktische tips in onze special over productiviteit.

Hitte beïnvloedt de arbeidsproductiviteit

Ongeveer 50% van de deelnemers gaf aan door de hitte minder productief te zijn geweest tijdens de zomer van 2018. Circa 40% vond dat de hitte geen invloed had en enkele deelnemers waren zelfs productiever door de hitte. Ongeveer de helft vond het echt te warm op het werk om goed productief te zijn.

We vroegen ook welke invloed de zomer had op de gehele productiviteit op het werk en circa 50% gaf aan dat de productiviteit in hun bedrijf lager lag door de hitte. Een kleine 50% merkte geen verschil en een paar deelnemers antwoordden dat de hitte zelfs een positief effect had op de productiviteit.

De meerderheid van de deelnemers, zo’n 75%, had verkoeling door een airco of ventilator op het werk. We hebben medelijden met de circa 25% van de ondervraagden die tijdens de hitte zonder verkoeling door moesten zwoegen.

Daarnaast vroegen we of de hitte ook tot fouten of ongevallen heeft geleid en dit lijkt gelukkig mee te vallen. Slechts 1 deelnemer antwoordde ‘ja’ op deze vraag.

Wel gezelliger en behoefte aan siësta

We vinden naast productiviteit ook sfeer belangrijk voor een goede werkomgeving. Daarom vroegen we of de hitte effect had op de sfeer op het werk. Het blijkt dat ongeveer 40% van de ondervraagden een betere sfeer ervoer door de hitte. Voor een kleine 60% had de warmte geen effect en voor 2 deelnemers had de hitte helaas een negatief effect op de sfeer.

Tenslotte vroegen we of de deelnemers behoefte hadden aan een siësta. Onze deelnemers waren uitgesproken voor- of tegenstanders van een siësta, want slechts 2 ondervraagden hadden geen mening. Een kleine meerderheid sprak zich uit voor een siësta en een kleine 50% had hier daarentegen geen behoefte aan.

Hoewel we niet verwachten dat bedrijven in Nederland een siësta gaan invoeren, zullen Nederlanders wellicht meer begrip krijgen voor Zuid-Europeanen die elke zomer in de hitte moeten werken.

Productiviteit in zomer

Check hoe jouw werknemers de hitte hebben ervaren

Hoewel dit slechts een klein onderzoek betreft, lijkt de hitte wel voor een groot deel van de werkende Nederlanders van invloed te zijn geweest op de productiviteit op het werk. We adviseren daarom ondernemers om binnen hun bedrijf na te gaan hoe hun werknemers dit hebben ervaren.

Mochten jouw werknemers ervaren hebben dat zij minder productief waren tijdens de afgelopen zomer, dan raden we aan om verkoelende maatregelen te nemen. Gelukkig lijkt werkend Nederland wel vrolijk de zomer te zijn doorgekomen en hopelijk hebben we genoeg zonvitaminen en positiviteit getankt om de winter goed door te komen.

beGuru Blog

Op de beGuru-blog lees je alles over productiviteit: achtergrond artikelen, boek reviews, ontwikkelingen over beGuru en meer.