De wet DBA in 2018

folder_open Kennisbank, Nieuws
 
Edon van Asseldonk - in
Edon krijgt een kick van efficiënt werken. Als online marketeer, ondernemer en jonge vader probeert hij altijd het meeste uit de week te halen.

De wetgeving voor ZZP’ers is er de afgelopen jaren niet gemakkelijker op geworden. Tot 1 mei 2016 kon de werkrelatie tussen ZZP’er en opdrachtgever gedefinieerd worden in een verklaring arbeidsrelatie. Deze heette in de volksmond ook wel de VAR. Opdrachtgevers vroegen hier vaak om, omdat deze hen vrijwaarden van loonbelastingen en premies. Omdat deze in de praktijk schijnzelfstandigheid in de hand kon werken, besloot de overheid enige jaren geleden de VAR-verklaring af te schaffen en deze per 1 mei 2016 te vervangen door de wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties, oftewel de wet DBA. Deze draak van een wet is echter na anderhalf jaar nog steeds niet van kracht. Sterker nog, in het nieuwe regeerakkoord werd duidelijk dat de wet DBA de prullenbak in verdwijnt. Maar hoe gaat het nu verder? In dit artikel zal ik de huidige stand van zaken beschrijven om ZZP’ers en opdrachtgevers duidelijkheid te geven als zij in 2018 een samenwerking willen aangaan.

Stand van zaken in 2018. Wet DBA in de ijskast en op weg naar de prullenbak

Ik kan hier uit gaan leggen wat de wet DBA precies inhoudt en waarom deze al heel snel op veel bezwaren stuitte. Dat is echter zonde van jullie schaarse tijd. De overheid heeft namelijk zelf bekend gemaakt dat handhaving van de wet opgeschort is tot 1 juli 2018. Het kabinet streeft ernaar om deze per 1 januari 2020 te vervangen door een webmodule. In deze webmodule kunnen opdrachtgevers aangeven in welke gezagsverhouding zij met een ZZP’er werken. Het kabinet heeft in oktober 2017 al een schets gemaakt van de wet die de basis moet vormen van deze webmodule. In de nieuwe wet worden ZZP’ers namelijk in 3 groepen opgedeeld.

  1. ZZP’ers met een laag uurtarief (tussen €15 en €18 per uur) die voor een langere periode (minimaal 3 maanden) hetzelfde werk doen, zullen worden beschouwd als werknemers.
  2. ZZP’ers aan de bovenkant van de markt die minimaal €75 per uur, niet-regulier werk verrichten of korter dan een jaar aan de slag gaan bij een opdrachtgever, kunnen doorgaan zoals we nu gewend zijn.
  3. Alle andere ZZP’ers moeten in de nieuwe wet online een werkgeversverklaring invullen waarin met behulp van vragen de werkzaamheden en gezagsverhouding duidelijk worden. Dit wordt dus een grijs gebied.

Ik voorspel nu al dat deze nieuwe wet ook al op een hoop bezwaren in de praktijk gaat stuiten, maar dat is wellicht voer voor een ander blogartikel.

Oké, en de wet DBA tot 2020 dan?

Nu hebben we nog een periode tussen 1 juli 2018 en 1 januari 2020. Wat gaat er in deze periode gebeuren? Mijn voorspelling: niets. Ik kan me niet voorstellen dat de overheid opeens de wet DBA gaat handhaven, terwijl er al een nieuwe wet in aantocht is. Voor ZZP’ers en opdrachtgevers zou het wel erg fijn zijn als de overheid hier binnen afzienbare tijd uitsluitsel over zou geven, omdat door onduidelijkheid ZZP’ers opdrachten zouden kunnen mislopen. De overheid geeft overigens wel aan dat het moedwillige uitbuiting en schijnzelfstandigheid wil aanpakken en dit vind ik ook geheel terecht.

Update 9-2-2018. Net na de publicatie van dit artikel maakt de overheid bekend dat het de de opschorting van de handhaving van de Wet DBA verlengt tot 1 januari 2020. ZZP’ers en opdrachtgevers kunnen dus zonder zorgen hun samenwerkingen voortzetten. Wel gaat het kabinet de mogelijkheden voor de handhaving van kwaadwillenden vanaf 1 juli 2018 verruimen.

Graag horen we jullie mening over de huidige situatie en nieuwe wet. Laat het hieronder weten!

beGuru Blog

Op de beGuru-blog lees je alles over productiviteit: achtergrond artikelen, boek reviews, ontwikkelingen over beGuru en meer.