Een modelovereenkomst van de Belastingdienst voor zelfstandigen in de bouw ANP
NOS Nieuws Politiek

Kabinet wil wet DBA voor zzp'ers in 2020 vervangen

Het kabinet streeft ernaar op 1 januari 2020 de wet DBA voor zzp'ers te vervangen door een "webmodule" voor opdrachtgevers. Dat schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer.

Via die webmodule kunnen opdrachtgevers aangeven in welke gezagsverhouding zij met de zzp'er werken. Zo kunnen zij aantonen dat zij echt opdrachtgever zijn, en niet een verkapte werkgever die eigenlijk sociale premies moet betalen.

In de brief van Koolmees staat verder dat het kabinet voor 2018 wetgeving voorbereidt die de kloof tussen vaste contracten en flexibele arbeid moet verkleinen. Die wetten gaan dan uiterlijk in 2020 in.

Geen Sociaal Akkoord

Koolmees wil in overleg met werkgevers, werknemers, pensioenfondsen, ondernemers en de SER ook afspraken maken over het pensioenstelsel, arbeidsongeschiktheid, de gevolgen van robotisering en arbeidsdeelname van ouderen en mensen met een arbeidsbeperking.

Maar omdat de vraagstukken zo ingewikkeld zijn en de belangen soms ver uit elkaar liggen gaat Koolmees niet proberen een allesomvattend Sociaal Akkoord te sluiten, zoals het vorige kabinet deed.

"Maar ik zie nog genoeg aanknopingspunten om met alle partijen in gesprek te blijven", zegt Koolmees.

STER reclame