Showcase automatische planning ontlakker

folder_open Kennisbank, Nieuws, Showcases

In sommige gevallen is het meest lastige niet zozeer de techniek alswel hoe je iets inzichtelijk maakt. Dat was het geval bij deze specialist in chemisch en thermisch ontlakken. Lees mee hoe we het hebben aangepakt.

 
Bas Kierkels - in
Bas is gék van productiviteit. Hij helpt graag ondernemers méér gedaan te krijgen met hetzelfde team met slimme en flexibele tools.

Grondig reinigen

Ontlakken is een belangrijke activiteit in de industrie. Warmtewisselaars bijvoorbeeld worden na verloop van tijd vuil en daardoor minder efficiënt. Na een grondige reiniging is de wisselaar net zo efficiënt als een nieuw exemplaar.

De lastigheid in deze industrie is dat een productieorder bestaat uit verschillende opvolgende behandelingen. Om een order snel te kunnen leveren is het belangrijk om zo min mogelijk onnodige wachttijd te hebben. Tegelijk is het ook belangrijk om de baden efficiënt te beladen en zo min mogelijk onnodige verplaatsingen te hebben.

Voor mensen is het lastig om al die factoren en variabelen goed in te schatten, inclusief tussentijdse wijzigingen. Met software kun je dat perfect oplossen. Met beGuru hebben we de perfecte planning gemaakt die rekening weet te houden met alle variabelen en op elk moment van de dag de juiste balans weet te maken.

Optimale bezetting

Deze opdrachtgever gebruikt een serie chemische en thermische baden om metalen componenten te ontlakken. De duur van de behandeling is afhankelijk van de te verwijderen lagen. De fysieke afmetingen variëren van enkele vierkante centimeters tot complete auto’s die gerestaureerd worden. De baden zijn doorgaans 2 meter breed, 6 meter lang en 2 meter diep.

Een dompeling kan variëren van 2 tot 12 uur. In totaal ondergaan orders meerdere behandelingen achter elkaar. Zoals in de tabel is te zien.

Belangrijk om te realiseren is dat de behandelingen niet op zichzelf staan. Behandelingen dienen zo snel mogelijk achter elkaar te worden uitgevoerd.

Handeling Tijd
Handmatig voorspoelen 8 min.
Chemisch reinigen 6 uur
Thermisch reinigen 3 uur
Spoelstraat 15 min

Juist dat maakt het maken van de planning erg lastig: verspreid over alle baden en spoelstraten heb je te maken met talloze afhankelijkheden. Bij voorkeur wil je orders niet onnodig verplaatsen. De lange duur van de chemische en thermische baden en de sterke variatie in de afmetingen van de orders maakt dat het voor mensen lastig te plannen is.

Daarom hebben we in beGuru spelregels opgegeven. beGuru geeft op basis van de orders en die spelregels een advies planning die vervolgens door een medewerker gecontroleerd zal worden. Desgewenst kunnen uiteraard nog aanpassingen gemaakt worden.

Met deze visual laten we aan medewerkers zien welke acties per bad nodig zijn op een bepaalde dag. Elke bad kan maximaal twee lagen op elkaar stapelen en daarom spreken we van de onderste en bovenste laag. Elke laag hebben we vervolgens opgedeeld in vakken van een vierkante meter.

Door elk vlak elk uur een kleur te geven, krijg je een indruk van de indeling en mutaties van uur tot uur. Het kan gebeuren dat een order in de bovenste laag is geplaatst waardoor een order in de onderste laag niet kan worden uitgeladen. In dat geval is het noodzakelijk om eerst de order in de bovenste laag te verplaatsen. Omdat ook moet worden gekeken naar een optimale bezetting van de baden is het niet te vermijden dat je orders tussendoor moet verplaatsen.

Een schematisch overzicht van de automatisering bij deze opdrachtgever.

Integratie met Exact

Zoals een groot deel van onze opdrachtgevers is Exact ook hier verantwoordelijk voor de boekhouding, voorraad, verkoop- en productieorders. Medewerkers maken verkooporders aan en kunnen die – afhankelijk van de beschikbare voorraad – omzetten naar productieorders. De productieorders worden real-time ontvangen door beGuru en kunnen daar door de planner worden ingepland.

Met elke mutatie in beGuru zal Exact direct worden bijgewerkt. Zo is informatie in Exact en beGuru altijd gelijk. Aan het einde van het productieproces rolt de colli ID automatisch uit de printer. Dit soort handelingen voorkomt onnodig handwerk door medewerkers en zorgt ervoor dat zij efficiënt en prettig kunnen werken.

beGuru: jouw optimale bedrijfssoftware

Heb je interesse wat beGuru voor jouw onderneming kan betekenen? Bel dan nu met ons: 040-201 12 12. Onze passie voor het vak is – ook na bijna 20 jaar – onverminderd groot. We hebben een uitgebreide ervaring opgedaan met veel verschillende typen productiebedrijven. Het merendeel van onze klanten bevind zich in de Brainport-regio. Laat wat van je horen: we helpen je graag verder.

beGuru Blog

Op de beGuru-blog lees je alles over bedrijfssoftware en productiviteit: achtergrond artikelen, boek reviews, ontwikkelingen over beGuru en meer.