Showcase automatische planning plastic rotatiegieten

folder_open Kennisbank, Nieuws, Showcases

Wat vooraf de grootste uitdaging lijkt, kan achteraf de mooiste showcase worden. Zo ook in dit geval. Deze opdrachtgever had te maken met een unieke combinatie beperkende factoren die handmatig plannen vrijwel onmogelijk maakten. In samenwerking met de klant hebben we een slimme planning weten te maken. In dit artikel leggen we die reis aan je uit.

 
Bas Kierkels - in
Bas is gék van productiviteit. Hij helpt graag ondernemers méér gedaan te krijgen met hetzelfde team met slimme en flexibele tools.

Een unieke productieomgeving

Deze opdrachtgever produceert plastic artikelen met 13 geavanceerde plastic rotatiegiet machines. Voorbeeld artikelen zijn prachtige kinderlampen, sterke pizza scooter boxen en behuizingen voor elektrische installaties. De onderneming is 15 jaar geleden opgericht en in de afgelopen jaren gestaag gegroeid. Recent zijn ze verhuisd naar een volledig nieuw pand dat voor hen is gerealiseerd.

Daarmee werd het ook tijd om de planning te digitaliseren. Tot op dat moment werd gepland op een groot whiteboard. Productieorders kregen een magnetische sticker die op een datum werd geplakt. Wijzigingen in de planning moesten door een medewerker beoordeelt worden waarna bestaande planningselementen werd verschoven op het whiteboard.

Verschillende takttijden op één moment

Het duurste aan rotatiegieten is de mal. Daarom is in de meeste gevallen slechts een mal beschikbaar per artikel. Om die reden produceert men op elk moment van de dag meerdere orders tegelijk op dezelfde machine.

Voorbeeld: een bepaald model lamp heeft een takttijd van 8 minuten. Als tegelijk met die lamp een artikel met een takttijd van 12 minuten geproduceerd word, zal de lamp de langste takttijd van die artikelen gelden.

Arm Artikel Takttijd
Arm 1: Kinderlamp 8 min.
Arm 2: Scooterbox 12 min.
Arm 3: Deksel 8 min.

In dit voorbeeld zullen drie artikelen tegelijk geproduceerd worden op dezelfde machine. De langste takttijd van die artikelen zal toegepast worden. In dit geval de 12 minuten van de Scooterbox.

Automatisch herplannen

De takttijd van onze lamp wordt daardoor in dit planelement opgerekt van 8 naar 12 minuten. Het produceren van de lamp zal deze keer 1,5 keer zo lang duren als normaal. beGuru zal automatisch alle betrokken planitems aanpassen.

Ook de opvolgende planitems worden automatisch aangepast en ingepland. Daardoor is de planning altijd automatisch bijgewerkt en duidelijk voor alle betrokkenen.

In dit voorbeeld moet de takttijd van een order halverwege aangepast worden omdat op een andere arm van dezelfde machine een artikel met een hogere takttijd is toegevoegd. De planningssoftware van beGuru geeft dit vooraf aan en past automatisch de betrokken planelementen aan.

Real-time machine data in de planning

Een planning is eigenlijk een verwachting: “Het doel is om komende week X te produceren”. Machines en mensen kunnen uitvallen, aangeleverde goederen kunnen te laat arriveren, etc. Bij deze opdrachtgever lezen we de machines real-time uit en die data tonen we in de planning. Daardoor zie je niet alleen wat de planning is, maar ook in hoeverre die werkelijk aan het worden is.

Voorheen waren een aantal medewerkers een deel van de dag bezig om de voortgang te controleren. Door de machine data te combineren met de planning komt een hoop tijd vrij. Teamleiders krijgen automatisch een bericht via Microsoft Teams bij ernstige afwijkingen.

Dit brengt rust en overzicht terug. De gewonnen tijd kan worden besteed aan het verder verbeteren van bijvoorbeeld processen.

Een schematisch overzicht van de automatisering bij deze opdrachtgever.

Integratie met AFAS

Zoals een groot deel van onze opdrachtgevers is AFAS ook hier verantwoordelijk voor de boekhouding, voorraad, verkoop- en productieorders. Medewerkers maken verkooporders aan en kunnen die – afhankelijk van de beschikbare voorraad – omzetten naar productieorders. De productieorders worden real-time ontvangen door beGuru en kunnen daar door de planner worden ingepland.

Elke 8, 10 of 12 minuten produceren alle rotatiegiet machines elk een of meerdere nieuwe artikelen. Medewerkers kunnen per machine die nieuwe artikelen in de voorraad opnemen of aan een productieorder toevoegen. beGuru zal in beide gevallen AFAS direct bijwerken. Met die actie zullen de verbruiksgoederen in AFAS worden afgeboekt en de beschikbare voorraad artikelen worden opgehoogd. Aan het einde van dit automatische proces rolt de colli ID uit de printer bij die machine.

beGuru: jouw optimale bedrijfssoftware

Heb je interesse wat beGuru voor jouw onderneming kan betekenen? Bel dan nu met ons: 040-201 12 12. Onze passie voor het vak is – ook na bijna 20 jaar – onverminderd groot. We hebben een uitgebreide ervaring opgedaan met veel verschillende typen productiebedrijven. Het merendeel van onze klanten bevind zich in de Brainport-regio. Laat wat van je horen: we helpen je graag verder.

beGuru Blog

Op de beGuru-blog lees je alles over bedrijfssoftware en persoonlijke productiviteit: achtergrond artikelen, boek reviews, ontwikkelingen over beGuru en meer.