Explainer: Industry 4.0

folder_open Industry 4.0, Kennisbank, Smart factory

Alles wordt tegenwoordig ‘slim’: je stofzuiger heeft een eigen app en je auto verteld je hoe laat je thuis gaat zijn. Hoe zit dat met je onderneming? Dat is waar ‘Industry 4.0’ en ‘Smart factory’ over gaan. In dit artikel leggen we ze uit.

 
Bas Kierkels - in
Bas is gék van productiviteit. Hij helpt graag ondernemers méér gedaan te krijgen met hetzelfde team met slimme en flexibele tools.

Smart Factory: alles met elkaar verbonden

‘Smart Factory’ en ‘Industry 4.0’ gaan over hetzelfde: ze beschrijven een situatie waar alles in je onderneming met elkaar verbonden is. Om het eenvoudig te houden noemen we het hierna ‘Industry 4.0’. In deze situatie zijn voorraden real-time bekend. Facturen staan zonder handmatige actie in je boekhouding. Je plant digitaal en ook de laatste wijzigingen zijn direct bekend op de werkvloer.

Het blijft niet bij software: in bovenstaande situatie communiceer je ook digitaal met je machinepark. Vanuit de planning ontvangen je machines op tijd de juiste instructies, recepten en instellingen. De machines geven op hun beurt real-time door wat de status is van de productie.

Met Industry 4.0 komen mensen beter tot hun recht: door onze ervaring zijn mensen goed in het opsporen van afwijkingen.

Met Industry 4.0 heb je bedrijfskritische informatie dus digitaal en stroomt die moeiteloos van en naar al je hard- en software. Dat scheelt op jaarbasis veel overtikken, typfouten en onnodige vertraging. Daarnaast verzamelen machines moeiteloos de juiste informatie die je kunt gebruiken om vinger aan de pols te houden. Of achteraf te analyseren en optimaliseren. Daarmee ben je niet meer afhankelijk van menselijk handelen. Jij en je medewerkers blijven uiteraard de baas.

Voorgeschiedenis

Deze revoluties vonden plaats voor Industry 4.0:

1e revolutie: eind 18e eeuw

Mechanisatie

2e revolutie: eind 19e eeuw

Electriciteit, gas en olie

3e revolutie: jaren ‘70

Computertijdperk

Vandaag

4e revolutie:

Smart factory

Stand van zaken MKB, april 2021

De meeste MKB-ondernemingen zijn op dit moment deels geautomatiseerd. De meesten gebruiken een applicatie voor CRM, ERP en/of het boekhouden. Aanvullend gebruikt het grootste deel van de MKB-ers Excel voor een of meer belangrijke bedrijfsprocessen. Zoals het plannen of voorraad.

Op zich hoeft dat overigens niet erg te zijn. Tools als Excel en whiteboards zijn stabiel en flexibel en hebben een vlakke leercurve. Ze hebben nooit risicovolle software updates nodig of maandelijkse betalingen.

Het nadeel van dit type oplossing is dat de informatie niet zonder tussenkomst van een medewerker zal worden bijgewerkt. Elke wijziging kost een medewerker tijd en levert het risico van typfouten op. Dit type oplossing zal de komende jaren populair blijven doordat het laagdrempelig kan worden toegepast.

Zodra je weet wat je nodig hebt, is het goed om te kijken naar een methode waarbij informatie – zonder tussenkomst van een medewerker – automatisch kan worden bijgewerkt. Daardoor is de informatie betrouwbaarder. Op termijn bespaar je daarmee geld.

Nadelen van de huidige werkwijze zijn over het algemeen:

  • Informatie verblijft in meerdere silo’s
  • Informatie moet regelmatig overgetikt worden tussen die silo’s
  • Daardoor is niet altijd de laatste informatie beschikbaar voor alle medewerkers

Mercedes-Benz’ paradepaardje

Industry 4.0 laat zich niet zomaar vertalen naar een concreet verhaal. Zie het als een doel waar je naar toe kunt sturen. Op dit moment zijn er wereldwijd – ook in Nederland – zogenaamde fieldlabs waar leveranciers en klanten samen werken om te zien hoe zij elkaar kunnen vinden.

Video over Factory 56.

Factory 56: de slimste fabriek van Mercedes-Benz.

In 2020 opende Mercedes-Benz ‘Factory 56’. In deze fabriek wordt de S-klasse gemaakt, traditioneel het model waarmee Mercedes-Benz de nieuwste technieken introduceert. Een mooie manier voor het merk om goede sier te maken met deze high-tech fabriek.

5G
De fabriek is uitgevoerd met 5G en talloze slimme sensoren. Die maken het mogelijk dat – per auto – kan worden bijgehouden met welke kracht bouten zijn aangedraaid, welk zonnedak is gemonteerd, etc.

In praktijk is een klein deel van de fabriek uitgevoerd met deze vooruitstrevende techniek. Factory 56 is dan ook een paradepaardje van de Duitse autofabrikant. Na jaren van testen is het nu tijd geworden om de nieuwe technieken in praktijk te brengen. Na een evaluatie zullen de elementen die zich hebben bewezen worden uitgerold naar de rest van de fabriek. En daarna andere fabrieken van het merk.

Arrival microfactory

Het Britse Arrival maakt electrische voertuigen voor commerciële toepassingen: bezorgbusjes tot en met grote bussen voor personenvervoer. Wat hen uniek maakt is het feit dat zij precies andersom denken dan traditionele autofabrikanten: in de plaats van steeds grotere fabrieken kan Arrival vrij eenvoudig een heel kleine fabriek maken.

De meeste auto’s en bussen worden gemaakt van metaal. Dat metaal moet in een vorm gestampt worden. De machines waarmee je dat kunt doen zijn duur en enorm in grootte. Vaak hebben ze een eigen fundering nodig. Het zijn dat soort machines die ervoor zorgen dat het niet economisch verantwoord is om een fabriek in elk land te hebben.

Introductie van Arrival.

Een electrische bezorgbus van Arrival.

Arrival heeft om die reden geen metaal verwerkt in hun voertuigen: die zijn namelijk voor het grootste deel gemaakt van hoogwaardig plastic. Dat stelt Arrival in staat om hele kleine fabrieken te maken. Denk aan een paar honderd vierkante meter hooguit.

Snel kunnen schakelen door flexibiliteit
De fabrieken van Arrival zijn bovendien enorm flexibel omdat ze zijn opgebouwd uit gelijke productiecellen. Dat stelt het merk in staat om snel uit te breiden en snel in te spelen op nieuwe trends. Zo kan Arrival veel makkelijker inspelen op nieuwe vragen van haar klanten.

Omdat het een nieuwe onderneming is, heeft Arrival veel bereikt op Industry 4.0. In feite zou je kunnen zeggen dat het een softwareonderneming is die voertuigen maakt. Ook zij lopen met betrekking tot Industry 4.0 tegen vragen aan waar nog geen oplossing voor is. Die proberen ze vervolgens intern en met leveranciers op te lossen.

Op zoek naar standaard oplossingen

Op dit moment zijn leveranciers en klanten op zoek naar consensus: wat willen we precies, wat heeft toegevoegde waarde en hoe gaat het in zijn werk zowel technisch als voor gebruikers.

Op het moment van schrijven zijn er natuurlijk voorbeelden te vinden van toegepaste Industry 4.0 maar die zijn stuk voor stuk vrij uniek en telkens een beetje anders van elkaar. Het uitwerken en implementeren is relatief duur. In het geval van Mercedes-Benz is het een paradepaardje en dus mag het geld kosten.

Voor de gemiddelde onderneming is het nog vrijwel onbereikbaar om op grote schaal toe te passen. In de komende periode verwachten we dat er meer standaard oplossingen op de markt komen die zichzelf hebben bewezen en ook nog betaalbaar zijn.

Wil je vandaag nog stappen zetten richting Industry 4.0? Dat kan zeker. Let erop dat je een leverancier kiest met ervaring en die eerlijk is over eventuele risico’s. Er zijn prachtige oplossingen beschikbaar waarmee je bijvoorbeeld jouw huidige machinepark een stuk slimmer kunt maken.

Industry 4.0 oplossingen van beGuru

Uiteraard hebben heeft beGuru verschillende mooie oplossingen beschikbaar waarmee we de afgelopen periode veel ervaring hebben opgedaan met Industry 4.0. Zo hebben we inmiddels ervaring opgedaan met het koppelen van bestaande machinepark aan de beGuru-software.

Daarmee is het voor deze klanten mogelijk geworden om de actuele status van alle machines en de voortgang van de productie in de planning en andere schermen te verwerken. Dat neemt veel onzekerheid weg. De planners zien voortaan direct welke machines mogelijk achterstand op lopen.

Meer doen met hetzelfde team
Deze informatie kan – mits gewenst door de klant – beschikbaar worden gemaakt in de portal voor eindklanten. Dat bespaart talloze telefoontjes per jaar en eindeloos veel tijd van de medewerkers.

Oplossingen als deze hebben een enorme toegevoegde waarde en zullen in de komende jaren steeds populairder worden. Wil je weten wat beGuru voor jouw onderneming kan betekenen? Neem contact op met Bas Kierkels op 06-55 84 86 45.

beGuru Blog

Op de beGuru-blog lees je alles over Industry 4.0, Smart Industry, productieprocessen en meer: achtergrond artikelen, boek reviews, ontwikkelingen over beGuru en meer.