Planten zorgen voor een fijnere en gezondere werkomgeving

folder_open Nieuws

Bloemen houden van mensen, maar maken ze jou en jouw collega’s ook productiever op de werkvloer? Een onderzoek van de universiteit van Wageningen (WUR) toont aan dat werknemers die in een plantrijke omgeving werken zich minder vaak ziek melden. Ook beoordelen ze hun eigen functioneren met 0,7 punten hoger. Daarnaast verbeterde tevens de luchtkwaliteit door de aanwezigheid van planten.

 
Edon van Asseldonk - in
Edon krijgt een kick van efficiënt werken. Als online marketeer, ondernemer en jonge vader probeert hij altijd het meeste uit de week te halen.

Zorgen planten voor een fijnere en productievere werkomgeving? Gevoelsmatig klopt dit wel en ook sommige onderzoeken lijken dit te ondersteunen. Genoeg redenen voor onderzoekers van de WUR om dit eens goed te onderzoeken. Zij vergeleken daarom twee groepen werkende mensen met elkaar. De eerste groep werkte in een plantrijke omgeving en de tweede groep functioneerde op een werkplek zonder planten.

Planten zorgen voor een fijnere werkomgeving

Zo’n vetplant gaat je leven niet redden maar ze zijn zo lekker makkelijk.

De onderzoekers wilden graag weten wat voor effect de planten hadden op luchtvochtigheid, thermisch comfort, aantrekkelijkheid van de werkomgeving,  gemoedstoestand, tevredenheid van functioneren en ziekteverzuim van werkenden. Op het gebied van productiviteit vinden we vooral de laatste twee effecten interessant.

Beter functioneren door planten in je omgeving

De groep mensen die tussen de planten aan het werken was, beoordeelde het eigen functioneren 0,7 hoger dan hun plantloze collega’s. Dit is al in ieder geval een sterke indicatie dat planten op een werkplek mensen productiever maakt.

Planten zorgen er ook voor dat werkenden zich minder vaak ziek melden. De mensen die werken in een ruimte met planten melden zich 1,6 dag minder ziek per medewerker per jaar. Nou werkgever, tel uit je winst!

De onderzoekers van de WUR hebben al aangekondigd een vervolgonderzoek uit te zullen voeren waar ze de businesscase van het plaatsen van planten in de werkomgeving gaan onderzoeken. Met ander woorden, wanneer heeft een werkgever al die planten terugverdiend? We zijn natuurlijk erg benieuwd naar de resultaten.

Lees hier het persbericht van de WUR

beGuru Blog

Op de beGuru-blog lees je alles over productiviteit: achtergrond artikelen, boek reviews, ontwikkelingen over beGuru en meer.