Als bedrijf investeer je in elke werknemer, maar de internationale kenniswerker rekruteren kost je misschien meer energie en geld. Dus hoe bind je de expat voor langer dan 2 jaar aan je bedrijf?
1. Dé expat bestaat niet.
Maxima zei het al eens: dé Nederlander bestaat niet. Zo bestaat dé expat ook niet. Denk aan de verschillende redenen waarom iemand in Nederland wil komen werken. En dus wat iemand hier hoopt te vinden. Dit kan voor een Amerikaanse een betere work-life balans zijn.
Een ingenieur uit India verhuist vanwege teveel concurrentie van anderen in zijn eigen land. Een Braziliaan vanwege een beter toekomstperspectief voor zijn gezin. Een Japanner om te onderzoeken waar aan onze hoge productiviteit vandaan komt.
2. Goede thuiskomst.
Huisvestiging is het eerste wat geregeld moet worden. Bij voorkeur al vóór aankomst zodat mensen weten waar ze gaan wonen. Creëer rust in de praktische zaken die geregeld moeten worden, want er komt stiekem veel op ze af in een taal die ze nog niet machtig zijn. Denk aan visa, gemeente, belastingen etc.
Een goed expat-servicebureau kan deze dingen in opdracht van het bedrijf uit handen nemen. De inwerkperiode op het werk en het wennen aan de Nederlandse (bedrijfs-)cultuur vragen al genoeg energie. Denk ook na over het dagelijks woon-werk vervoer. Veel expats willen in het bruisende centrum van een stad wonen maar kunnen (nog niet) fietsen.
3. Zorg voor een goede ontvangst. Ook buiten werktijd.
Een warm welkom, voorstellen aan alle nieuwe collega’s en goede introductie op het bedrijf. Voor veel Nederlanders is het leuk en gezellig om collega’s te hebben en naar een vrijdagmiddagborrel komen we meestal ook nog wel, maar ná 18.00 uur is het privétijd en gaan we alleen met zakenrelaties uit eten als het moet.
Ook in het weekend zien we collega’s liever niet dan wel. Als je als expat uit een werkcultuur komt waarbij je collega’s als vrienden beschouwt, dan is dit even wennen en niet het startpunt van sociale contacten in je vrije tijd. Dus wie ga je dan in je vrije tijd zien?
Dé expat bestaat niet.
4. Langere vakanties om familie te bezoeken.
Veel expats laten hun familie en vrienden achter en willen graag in de zomer of rondom kerst een ruime vakantie opnemen om ‘naar huis ‘ te gaan. Bespreek met elkaar wanneer de pieken in werkdrukte vallen en wanneer er meer ruimte is om een langere vakantie op te nemen.
5. Bied na de eerste 6 maanden een cursus Nederlands aan.
Mijn ervaring is dat hoogopgeleide kenniswerkers na twee jaar in Nederland te werken de balans opmaken en beslissen: blijven of gaan. Hoe weet ik dit? Als taaldocente Nederlands als vreemde taal (Nt2) zie ik twee groepen cursisten.
Mensen die vrijwel meteen na aankomst in Nederland een cursus Nederlands boeken om respect te tonen. En mensen die na twee jaar hard werken de balans hebben opgemaakt en besloten hebben om te blijven en dus verder te investeren.
Zij komen op dat moment naar de Nederlandse les want verder investeren betekent vaak een appartement of huis kopen. Dan is het toch wel handig dat ze het Nederlands machtig zijn. Ook kan het zijn dat expats lid willen worden van een vereniging of sportclub. Of dat ze met hun oudere buurman willen kunnen communiceren.
Ook kunnen expats beslissen een gezin te stichten of slingeren hun kinderen dingen naar hun hoofd in het Nederlands die ze ook willen begrijpen.
Waarom zeg ik – na 6 maanden – een cursus aanbieden? Expats moet ruimte in hun hoofd hebben om te leren en ruimte in hun agenda om huiswerk te maken. Sommige expats krijgen meteen een cursus Nederlands aangeboden van hun werkgever, maar zien dat als een verplichting bovenop de toch al vrij hoge werkdruk en internationale zakenreizen. Kortom, de juiste timing is ook hier belangrijk.
Expats zijn voor veel bedrijven onmisbare arbeidskrachten geworden en cruciaal voor de groei van bedrijven. Het aantrekken van expats vraagt doorgaans een flinke investering en het is jammer dat een expat na 2 jaar weer gratis de deur uit zou lopen.
Ik hoop daarom dat deze tips helpen om expats welkom bij bedrijven en in Nederland te laten voelen. Heb jij ervaring met expats in jouw bedrijf en heb je nog goede tips. Ik hoor ze graag.
Over Yvonne Bakx
Yvonne is NT2 docente sinds 2010 in de regio Eindhoven.
beGuru Blog
Op de beGuru-blog lees je alles over productiviteit: achtergrond artikelen, boek reviews, ontwikkelingen over beGuru en meer.
Digitale weerbaarheid voor het MKB anno 2022
Pak je kans en start met digitale communicatie met je business partners, met het SCSN
Start met digitaal communiceren met je business partners, met het SCSN. In dit artikel lees je er alles over.