4 Tips voor een Superconcentratie

folder_open Kennisbank

Kun jij goed multitasken? Als jouw antwoord ja hierop is, ben je best speciaal. Mensen kunnen namelijk helemaal niet zo goed multitasken als ze denken. De meeste mensen zijn veel efficiënter en effectiever als ze zich concentreren op 1 taak.

 
Edon van Asseldonk - in
Edon krijgt een kick van efficiënt werken. Als online marketeer, ondernemer en jonge vader probeert hij altijd het meeste uit de week te halen.

Flow

Heb je ooit het gevoel gehad dat je helemaal opging in je werkzaamheden en in een flow terechtkwam? Dat was waarschijnlijk niet wanneer je aan het multitasken was. Dit supergeconcentreerd werken wordt ook wel diep werken genoemd. In dit artikel zal ik 4 tips geven om diep te werken.

Deze tips zijn gebaseerd op mijn ervaring en het lezen van artikelen over dit onderwerp. Het zijn daarom tips die voor mij werken en niet per definitie universele adviezen die voor iedereen werken. Natuurlijk hoop ik wel dat je er iets aan hebt.

Geen afleiding

Zorg dat je alle afleiding uit je werkomgeving verwijderd. Ik hoor je denken: “ja dat had ik ook kunnen bedenken”. Maar hoe vaak leg jij je telefoon aan de andere kant van de kamer op stil en zet jij je e-mail, Skype en andere messengerdiensten uit?

Terwijl ik dit artikel typ, is het heel verleidelijk om even op mijn telefoon te kijken om te checken of ik een berichtje heb ontvangen. Herkenbaar? Leg dan je telefoon weg! Het is heel simpel, maar we doen het vaak niet. Wees streng voor jezelf en zorg dat je niet afgeleid wordt tijdens je werk.

Instrumentale muziek

Werk je in een omgeving met andere mensen? Dan is het natuurlijk ook gemakkelijk om afgeleid te worden. Met een beetje gezelligheid is natuurlijk niets mis, maar als je net die taak af moet krijgen voor het weekend dan kun je beter zorgen dat je goed vooruit komt.

Voor mij werkt instrumentale muziek heel goed om gefocust te werken. Bij vocale muziek raak ik teveel afgeleid, maar wellicht dat dit voor jou ook werkt. Ik luister ook vaak naar instrumentale muziek als ik in mijn eentje werk en het helpt me goed om geconcentreerd te werken.

Wandelen of bewegen

Supergeconcentreerd werken kun je een tijdje volhouden, maar het is ook goed om zo nu en dan pauze te nemen. Daarnaast is het ook gezonder om af en toe op te staan en te bewegen. Er komt steeds meer bewijs dat te lang en te veel zitten slecht voor je gezondheid is en daarom probeer ik elk half uur even op te staan en te bewegen.

Merk je dat je hoofd vol is? Sta dan even op en ga een stukje wandelen of sporten. Je zult merken dat je daarna frisser bent en weer geconcentreerd aan het werk kunt.

Rooster diep werk in

Supergeconcentreerd werken kan vermoeiend voor je hersenen zijn. Daarom kun je er ook tegenop zien. Maak daarom een afspraak met jezelf en rooster diep werken in. Hiermee prepareer je je mentaal voor het supergeconcentreerd werken, waardoor je er makkelijker aan begint. Als je dit consequent doet, dan zul je merken dat het ook steeds makkelijker gaat.

Het bovenstaande is absoluut niet als wetenschappelijk artikel bedoeld en wellicht staan er zelfs dubieuze claims in. De tips werken echter goed voor mezelf en ik hoop dat jij er ook wat aan hebt. Als jij nog adviezen hebt die hierboven nog niet bijstaan, dan hoor ik die natuurlijk graag. Je kunt je tips en ook vragen hieronder kwijt.

beGuru Blog

Op de beGuru-blog lees je alles over productiviteit: achtergrond artikelen, boek reviews, ontwikkelingen over beGuru en meer.