Wie wil er nog in de kantoortuin werken?

folder_open Nieuws

Silicon Valley heeft de kantoortuin weer populair gemaakt en bij deze term denken veel mensen aan de hippe manier van werken bij Google en Facebook. Steeds meer studies laten echter zien dat werken in een open kantoor juist negatieve effecten heeft. In dit artikel leggen we uit waarom een kantoortuin niet het werk-Walhalla is.

 
Edon van Asseldonk - in
Edon krijgt een kick van efficiënt werken. Als online marketeer, ondernemer en jonge vader probeert hij altijd het meeste uit de week te halen.

Vaker ziek in een kantoortuin

Een studie uit 2011 laat zien dat in een kantoortuin met meer dan 6 mensen 62% vaker langdurige ziekmeldingen voorkomen vergeleken met werknemers die in een eenpersoonskantoor werken. Ook andere, recentere studies tonen dat er een correlatie is tussen een open kantoor en het aantal langdurige ziektegevallen.

Als mogelijke oorzaken worden geluidsoverlast en de vrije ruimte voor bacillen genoemd. Geluidsoverlast zou tot stress en gerelateerde klachten kunnen leiden. Ook is het goed in te beelden dat in een open ruimte de griep zich makkelijker kan verspreiden.

Kantoortuin maakt minder productief

Ook laten diverse studies zien dat open werkruimtes werknemers minder productief maken. Een onderzoek van de University of California toont dat na een afleiding het gemiddeld 23 minuten en 15 seconden duurt voordat je weer geconcentreerd aan de slag gaat met de taak waarmee je bezig was.

Uit een groot onderzoek onder 10.000 werknemers kwam het verontrustende resultaat dat door een gebrek aan concentratie en workflow werknemers circa 2 keer zo lang over een taak doen. Uit dezelfde studie wordt geconcludeerd dat een werknemer gemiddeld 86 minuten per dag aan productiviteit verliest, wat omgerekend 24 volle werkdagen per werknemer per jaar is.

Ten slotte blijkt dat kantoortuinen ook leiden tot minder tevreden werknemers die meer stress ervaren.

Kunnen we de kantoortuin beter opdoeken? Er zijn oplossingen denkbaar om een deel van de negatieve effecten op te vangen. Zo kan de headphone rule, onder andere bekend van Rick Pastoor’s boek Grip, werknemers beter laten concentreren. Ook het slim opdelen van een kantoortuin, bijvoorbeeld via afscheidingen, zou een deel van de minpunten kunnen opvangen. Daarnaast zou een kantoortuin voor een bepaalde groep, bijvoorbeeld freelancers, meer voordelen dan nadelen kunnen bieden. Ook wordt deze groep natuurlijk niet gestoord door hun leidinggevende.

Verder is het natuurlijk mogelijk dat een kantoortuin voor jou juist goed werkt. Zelf merken we bij beGuru dat we co-working ruimtes fijn werken vinden. Als je echter manager bent en jouw werknemers werken in een open kantoor, dan is het wel raadzaam om te evalueren of een kantoortuin voor jouw organisatie werkt.

Wil jij zelf productiever worden zodat je to-do-lijstje op vrijdag niet langer is dan op maandag? Bekijk ons overzicht van de beste productiviteitsboeken. Tevens vind je op onze productiviteitsblog verschillende tips om efficiënter en effectiever de week door te komen.

beGuru Blog

Op de beGuru-blog lees je alles over productiviteit: achtergrond artikelen, boek reviews, ontwikkelingen over beGuru en meer.