Ah ja: software en Engelse afkortingen. Zo onafscheidelijk als Bassie & Adriaan. De term ‘CRM’ heb je al vaak gehoord maar wat is het precies? En hoe kun je deze systemen gebruiken om jouw onderneming toekomstbestendig te maken. In dit artikel leggen we het uit.
CRM
Deze heb je waarschijnlijk al vaak gehoord en is eigenlijk de basis van de andere termen. CRM staat voor Customer Relations Management. Oftewel: een systeem waar je jouw contacten kunt bijhouden. Klanten, leveranciers, sponsors, adviseurs, prospects, etc.
ERP
De term is bekend, maar lang niet iedereen kan deze goed uitleggen. Om mee te beginnen: ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Oftewel: het bij elkaar brengen van administratieve, financiële, commerciële en logistieke processen in één softwareoplossing.
Veel aanbieders noemen hun software onterecht een ERP. In veel gevallen bieden ze een aantal elementen die een ERP kan bevatten. De meest bekende aanbieder van ERP-software is waarschijnlijk SAP software. Deze firma bestaat meer dan 45 jaar en is wereldwijd bekend.
Naast SAP zijn veel verschillende ERP-systemen te krijgen, ook van Nederlandse aanbieders. AFAS en Exact zijn daarvan waarschijnlijk de bekendste. Zij hebben verschillende modules beschikbaar die je kunt aanschaffen naast de standaard software.
MES
Deze is al een stuk minder bekend. MES staat voor Manufacturing Execution System. Oftewel: het monitoren en aansturen van productieprocessen. Bij veel ondernemingen zijn er dagelijks veel onduidelijkheden, zoals: Halen we de planning wel? Welke order is mogelijk niet op tijd?
Real-time inzicht
Met een goed MES behoren dit soort onduidelijkheden tot het verleden omdat je vanuit kantoor real-time kunt meekijken met de productie. Op die manier ben jij automatisch op de hoogte bij eventuele afwijkingen zodat je op tijd kunt ingrijpen.
Voordelen op de werkvloer
Een goed MES heeft daarnaast ook veel voordelen voor de medewerkers op de werkvloer. De MES-software zal hen voorzien van de juiste informatie. Daarbij zal het rekening houden met de rol van die medewerker. Een heftruck chauffeur wil tenslotte andere informatie zien dan een machine operator of kwaliteitsmedewerker.
PCS
Zodra je de basis hebt afgedekt en je alle gewenste CRM, ERP en MES-functionaliteiten hebt ingevuld voor jouw organisatie kun je door naar de volgende stap: PCS. Deze afkorting staat voor process control system.
Met een PCS ben je in staat om digitaal te kunnen communiceren met je machines zoals informatie ophalen van je machines. Voorbeeld: hoeveel stuks van een order zijn geproduceerd en hoeveel nog resteren. Met een volwaardig PCS kun je ook informatie naar je machines sturen, zoals recepten of instellingen die horen bij een artikel, bewerking of order.
Toekomstbestendigheid van je onderneming
Een groot deel van de ondernemingen in Nederland beschikt over een digitale oplossing voor CRM. Ook het aantal bedrijven dat over een ERP beschikt is sterk in opkomst. De andere termen zijn een stuk minder bekend bij een groot deel van ondernemend Nederland.
Wij verwachten de komende jaren een flinke ontwikkeling op het gebied van MES en PCS. Met een goed ingericht Manufactoring Execution System en Process Control System kun je de komende jaren het verschil maken omdat de meeste MKB-ondernemingen dit nog geïmplementeerd hebben.
beGuru Blog
Op de beGuru-blog lees je alles over productiviteit, CRM-, ERP-, MES- en PCS-software: achtergrond artikelen, boek reviews, ontwikkelingen over beGuru en meer.
Showcase automatische planning plastic rotatiegieten
Rekening houden met zeer beperkende factoren en toch automatisch plannen? Dat lukt: met beGuru! In dit artikel leggen we uit hoe het ons lukte voor dit mooie productiebedrijf.
Explainer: Industry 4.0
Met Industry 4.0 beweegt je bedrijfsinformatie automatisch door je onderneming. En naar leveranciers en klanten. In dit artikel leggen we het aan je uit.