Digitale veiligheid voor MKB-ondernemingen

In de hedendaagse digitale wereld is veiligheid een cruciale kwestie voor bedrijven van elke omvang, maar vooral voor het MKB. beGuru helpt u om de digitale kant van jouw onderneming veilig te houden. In dit artikel leggen we de meest voorkomende dreigingen uit incl. populaire oplossingen.

MKB-ondernemingen zijn vaak kwetsbaarder voor cyberaanvallen dan grotere bedrijven vanwege beperkte middelen en minder geavanceerde beveiligingsmaatregelen. Toch zijn de gevolgen van een beveiligingsincident voor een MKB-onderneming vaak net zo ernstig, zo niet ernstiger, omdat ze de bedrijfscontinuïteit ernstig kunnen verstoren. Deze pagina behandelt de essentie van digitale veiligheid, de meest voorkomende bedreigingen en hoe MKB-ondernemingen zich effectief kunnen beschermen.

Waarom is digitale veiligheid belangrijk voor het MKB?

Digitale veiligheid, ook wel cybersecurity genoemd, beschermt uw digitale assets zoals bedrijfsgegevens, klantinformatie en financiële gegevens tegen ongeoorloofde toegang en cyberaanvallen. Voor MKB-ondernemingen is dit belangrijk vanwege:

Bescherming van bedrijfsgegevens: Uw gegevens zijn het hart van uw bedrijf. Verlies of diefstal van deze gegevens kan leiden tot financiële schade en reputatieschade.
Naleving van wet- en regelgeving: Veel industrieën hebben strikte regels omtrent gegevensbescherming. Niet naleven kan leiden tot zware boetes.
Klantenvertrouwen: Klanten moeten erop kunnen vertrouwen dat hun persoonlijke en financiële informatie veilig is. Een datalek kan dit vertrouwen ernstig schaden.
Continuïteit van bedrijfsactiviteiten: Cyberaanvallen kunnen leiden tot stilstand van bedrijfsactiviteiten, wat kan resulteren in verlies van inkomsten en productiviteit.

Veelvoorkomende bedreigingen voor het MKB

Phishing
Phishing is een vorm van cyberaanval waarbij aanvallers zich voordoen als een legitieme entiteit om gevoelige informatie zoals inloggegevens en creditcardnummers te verkrijgen. Phishing-aanvallen kunnen via e-mail, telefoon of nepwebsites plaatsvinden.

Ransomware
Ransomware is een type malware dat de toegang tot uw systeem blokkeert of uw gegevens versleutelt totdat een losgeld wordt betaald. Dit type aanval kan bijzonder schadelijk zijn voor MKB-bedrijven omdat het hun activiteiten volledig kan lamleggen.

Malware
Malware, of schadelijke software, omvat virussen, wormen, Trojaanse paarden en spyware. Deze software kan uw systemen infecteren, gegevens stelen of beschadigen, en zelfs uw netwerk gebruiken om verdere aanvallen uit te voeren.

Man-in-the-middle (MitM) aanvallen
Bij een MitM-aanval onderschept een aanvaller de communicatie tussen twee partijen om gevoelige informatie te stelen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer u verbinding maakt met een onbeveiligd Wi-Fi-netwerk.

DDoS-aanvallen (Distributed denial-of-service)
DDoS-aanvallen proberen uw website of netwerk onbereikbaar te maken door het te overspoelen met verkeer. Hoewel deze aanvallen vaak op grotere bedrijven gericht zijn, kunnen ze ook MKB-bedrijven ernstig verstoren.

Voorkom dat je op een ochtend alleen maar schermen ziet waarop staat dat je een aantal Bitcoin moet betalen. Ga aan de slag met de digitale veiligheid van jouw onderneming. Daar kun je zelf mee beginnen en hoeft niet veel te kosten.

Onafhankelijke organisaties met hulpbronnen

Als het op cybersecurity aankomt is het belangrijk dat je start bij een onafhankelijke bron. Je ICT-leverancier wil je waarschijnlijk wel van onafhankelijk advies voorzien maar heeft altijd een voorkeur voor bepaalde partijen. Mogelijk omdat ze daarmee het meest bekend zijn, maar het kan ook commercieel gemotiveerd zijn.

Er zijn verschillende partijen die professioneel en volledig onafhankelijke kennis en advies beschikbaar hebben. De vier belangrijksten voor MKB-ondernemingen zijn:

Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport
De stichting Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport biedt bedrijven in de hightech- en maakindustrie een unieke kans om zich beter te wapenen tegen cyber criminaliteit. Maakbedrijven kunnen lid worden van dit initiatief. Als lid heb je toegang tot – onder andere – actuele dreigingsinformatie, specialistische kennis en een besloten community.
cwbrainport.nl

Samen Digitaal Veilig
Samen Digitaal Veilig is het platform voor alle Nederlandse bedrijven. Het is ontwikkeld door 70 brancheorganisaties om bedrijven te ondersteunen. Je kunt kosteloos aan de slag met het verbeteren van je cybersecurity. Deze site is een initiatief van MKB Nederland en VNO-NCW en IVBB.
samendigitaalveilig.nl

Digital Trust Center
Het Digital Trust Center is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het helpt jouw organisatie met advies en tools om veilig digitaal te ondernemen. Bezoek de site en lees over basisprincipes, informatie en advies, case studies. Maar vooral ook vanwege de sterke CyberVeilig Check. Bijvoorbeeld die voor ZZP’er of voor het MKB.
digitaltrustcenter.nl

Nationaal Cyber Security Centrum
Het NCSC is onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ook via deze site kun je onafhankelijke informatie inwinnen en de digitale veiligheid van je onderneming verbeteren door hierover te lezen en scans in te vullen.
ncsc.nl

Zelf je digitale veiligheid verbeteren

Er zijn een aantal zaken die u mogelijk zelf kunt controleren en aanpassen die een direct effect kunnen hebben op uw digitale veiligheid, zoals:

Sterke wachtwoorden en multi-factor authenticatie (MFA)
Het gebruik van sterke, unieke wachtwoorden voor alle accounts en het implementeren van multi-factor authenticatie (MFA) kan de kans op ongeoorloofde toegang aanzienlijk verminderen. MFA voegt een extra beveiligingslaag toe door een tweede verificatiemethode te vereisen naast het wachtwoord.

Regelmatige software-updates
Cybercriminelen maken vaak gebruik van kwetsbaarheden in verouderde software. Door ervoor te zorgen dat alle software, inclusief besturingssystemen en applicaties, regelmatig wordt bijgewerkt, kunt u deze kwetsbaarheden verminderen.

Beveiligde netwerken
Gebruik altijd beveiligde netwerken, vooral wanneer u verbinding maakt met het internet. Vermijd openbare Wi-Fi-netwerken voor zakelijke transacties en gebruik een Virtual Private Network (VPN) om de verbindingen te beveiligen.

Back-ups maken
Regelmatige back-ups van uw gegevens maken is essentieel. Zorg ervoor dat back-ups veilig zijn opgeslagen en regelmatig worden getest om ervoor te zorgen dat ze correct kunnen worden hersteld.

Bewustwordingstraining voor medewerkers
Veel cyberaanvallen beginnen met menselijke fouten. Door uw medewerkers te trainen in cybersecurity-bewustzijn, kunt u hen leren hoe ze verdachte activiteiten kunnen herkennen en melden, en hoe ze veilig online kunnen werken.

Gebruik van antivirus- en antimalware-software
Installeer en onderhoud betrouwbare antivirus- en antimalware-software om uw systemen te beschermen tegen bekende bedreigingen. Zorg ervoor dat deze software regelmatig wordt bijgewerkt.

Netwerksegmentatie
Door uw netwerk op te splitsen in kleinere segmenten, kunt u de verspreiding van een aanval binnen uw netwerk beperken. Dit maakt het voor aanvallers moeilijker om toegang te krijgen tot alle delen van uw netwerk.

Hoe wij kunnen helpen

beGuru heeft uitgebreide ervaring met MKB-ondernemingen in de Brainport regio. Samen met gespecialiseerde partners – bijvoorbeeld op het gebied van digitale veiligheid – bieden wij uitgebreide diensten aan om de digitale veiligheid van uw MKB-bedrijf te waarborgen. Samen met ons breng je sterkten en zwakten in kaart en zoeken we partners die de juiste diensten kunnen implementeren. Die diensten omvatten:

Risicoanalyse en beveiligingsaudit: We voeren grondige audits uit om potentiële kwetsbaarheden in uw systemen te identificeren en beoordelen.
Beveiligingsstrategie en implementatie: Op basis van de auditresultaten ontwikkelen we een op maat gemaakte beveiligingsstrategie en implementeren we de nodige maatregelen om uw bedrijf te beschermen.
Training en bewustwordingsprogramma’s: We bieden trainingen aan voor uw medewerkers om hun bewustzijn en kennis van digitale veiligheid te vergroten.
24/7 monitoring en ondersteuning: beGuru heeft ruime ervaring met het opzetten van continue monitoring en ondersteuning om snel te kunnen reageren op beveiligingsincidenten en bedreigingen.
Incident response planning: We helpen u bij het ontwikkelen van een incident response plan zodat u snel en effectief kunt reageren in het geval van een cyberaanval.

Conclusie

Digitale veiligheid is van cruciaal belang voor het succes en de continuïteit van MKB-ondernemingen. Door proactief beveiligingsmaatregelen te implementeren en bewustwording te vergroten, kunt u uw bedrijf beschermen tegen de steeds groeiende dreiging van cyberaanvallen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis veiligheidscheck en ontdek hoe wij u kunnen helpen uw digitale omgeving veilig te houden.

Bas Kierkels, aangenaam. Ben je niet tevreden over jouw bedrijfssoftware? Laat mij dan meekijken. In de afgelopen 20+ jaar heb ik talloze MKB-ondernemingen geholpen méér uit hun software te halen. Ik help je met advies en werk mee. Samen bereiken we jouw zakelijke doelen, ondersteund door de beste software.

Benieuwd wat ik voor jouw onderneming kan betekenen? Vul het formulier onder de tekst in of bel me: 06-55 84 86 45.

Bas Kierkels

Onafhankelijk softwareadviseur

Bel mij vrijblijvend

Gratis kennismaking

Benieuwd naar de mogelijkheden? Geef dan je gegevens door zodat we een kennismakingsgesprek kunnen inplannen. Vrijblijvend uiteraard.