We hebben blijkbaar nog géén zin in 2020

folder_open Nieuws

Het is januari, het regent en jij zit weer achter je toetsenbord. En je hebt er géén zin in! Je bent niet de enige: in het eerste weekend van 2020 zochten we blijkbaar massaal op ‘procrastinatie’. Don’t worry: we hebben een aantal fijne tips voor je!

 
Bas Kierkels - in
Bas is gék van productiviteit. Hij is een gepassioneerd spreker en organiseert regelmatig kennissessies over productiviteit.

Nog niet bijgeslapen

Edon en ik kijken regelmatig hoeveel bezoekers onze site krijgt. Vandaag zag ik dat beGuru.nl in eerste weekend van 2020 veel meer verkeer had dan normaal. Dat weekend hadden ‘we’ nog geen zin in het nieuwe jaar want er werd massaal gezocht op ‘procrastinatie’.

Zoekgedrag op ‘procrastinatie’ in de 3 maanden tot 8 januari 2020.

Procrastinatie‘ heet ook wel ‘uitstelgedrag’. Je kijkt tegen iets op en wilt er nog niet aan beginnen. Dat lijkt heel logisch: de feestdagen zijn voorbij en een nieuw jaar vol targets staat voor de boeg. Terwijl je mogelijk nog niet eens bent bijgeslapen van het afgelopen jaar. En dan hebben we ook nog saai weer.

Een vergelijkbare piek hadden we in augustus 2019. De schoolvakanties waren net voorbij en blijkbaar hadden veel van ons nog geen trek om aan de slag te gaan.

Zoekgedrag op ‘procrastinatie’ in de 6 maanden tot 8 januari 2020.

Een nieuwe periode van vroeg opstaan en werk motiveert niet echt na een lekkere vakantie. Wat dat betreft staan we niet meer te kijken van dit zoekgedrag.

Wat kun je er aan doen om deze periode lekker te beginnen? We hebben een aantal fijne tips op een rij gezet die jou gaan helpen.

Even niet nadenken

Ambities, zorgen, veel dingen te doen: soms is het goed om even niét na te denken. Even dagdromen bijvoorbeeld kan veel rust brengen. Of je kunt het gebruiken om na te denken waar jij naar toe wilt.

En soms kan een simpel filmpje al heel goed werken. Een paar persoonlijke favorieten:

Niet te grote stappen

Ja, er ligt een heel nieuw jaar voor je. Maar dat jaar komt in kleine stukken: dag voor dag. Breek je doelen, uitdagingen en ambities op in behapbare stukken. Zie het niet als één groot ding, maar doe elke dag of elke week iets.

Om ‘procrastinatie’ nog even terug te halen: de meesten van ons procrastineren omdat we iets zien als ‘te groot’, of ‘te veel’ voor dat moment. Breek het op in kleine stukken. Liever vandaag een kleine stap dan de hele dag tegen iets op kijken.

Bovendien kan het gebeuren dat je energie komt zodra je echt bezig bent.

Laat je inspireren

Op het beGuru-blog publiceren we zelfgeschreven artikelen over productiviteit: achtergrond artikelen, boek reviews en meer. Deze artikelen kunnen je inspiratie en nog meer tips geven om fris aan het nieuw jaar te beginnen!

Slim werken, met deze boeken

Voor deze tip heb je meer tijd nodig. Maar het levert je dan ook veel meer winst op. Onderstaande boeken zijn stuk voor stuk door ons gelezen en beoordeeld. Elk van deze boeken gaan je helpen om slimmer te werken. Je kunt ook doorklikken naar het volledige overzicht van de beste productiviteitsboeken.

Praktisch
Theorie
Framework
Procrastinatie
GTD
Focus
2 boeken gevonden:

beGuru Blog

Op de beGuru-blog lees je alles over procrastinatie en productiviteit: achtergrond artikelen, boek reviews, ontwikkelingen over beGuru en meer.

Menu