Boek: “Pomodoro Technique Illustrated” door Staffan Nöteberg
Een ‘Pomodoro’ is een blok van een aantal minuten waarbij je maar een ding doet. Dus niet op je telefoon kijken, geen nieuwssites en even geen collega’s. De Pomodoro Techniek is een methode waarbij je jezelf in staat stelt om elke dag een aantal Pomodoro te voltooien. Het unieke aan dit boek is dat Staffan Nöteberg jou deze techniek uitlegt aan de hand van handige en makkelijk te snappen illustraties. Dat maakt dit boek tot een zeer effectief exemplaar: makkelijk te lezen en te begrijpen.
Eindeloze stroom aan informatie
De Pomodoro Techniek is origineel bedacht door Francesco Cirillo. De techniek draait om Pomodori, oftewel, blokken van een aantal minuten waarin je maar een ding doet.
Velen van ons hebben te maken met een eindeloze stroom aan informatie en afleidingen. E-mail, telefoontjes, project management tools, vergaderingen, Skype, Whatsapp, collega’s, social media, etc ,etc.
Al die inkomende informatie kan een effect hebben op jouw productiviteit.
‘Even’ weg
Als het teveel wordt, wil je hoofd even rust. En dus ga je op zoek naar ‘iets anders’. Wat dat precies is, is ons vaak niet duidelijk maar je wilt even weg van je huidige activiteit.
In praktijk duiken de meesten van ons dan in onze telefoon: Whatsapp, social media, YouTube. Of dat goed is of niet, is een ander onderwerp.
‘Pomodoro’ is italiaans voor ’tomaat’. Cirillo stelt dat hij met de Pomodoro Techniek is begonnen door letterlijk een kookwekker naast zich te zetten. In de tijd dat de wekker loopt concentreert hij zich op maar een ding. Daarna geeft hij zich de ruimte. Zo krijg je dingen gedaan en geef je jezelf ook weer de ruimte om bij te komen.
Geef jezelf wat ruimte
Cirillo en Nöteberg stellen dat de beste manier om goed met alle afleiding om te gaan is door jezelf bepaalde tijden af te sluiten. Na afloop van die periode stel je jezelf in staat om te doen wat je wilt: bijkletsen met een collega, een vriend bellen of lekker even je benen strekken.
Die blokken heten in deze methode Pomodoro (Pomodori in meervoud). De heren raden aan met korte blokken van bijvoorbeeld 10 minuten te beginnen. Uiteindelijk raden Cirillo en Nöteberg aan om de blokken 25 minuten lang te maken.
Ook het aantal Pomodori per dag en de pauze naderhand bepaal je zelf. In het boek geven ze je ‘best practices’ om je op weg te helpen.
Voorbeelden uit het boek
Procrastinatie neemt toe bij saai werk
Dat laatste stukje van dat saaie project is héél lastig af te krijgen: je hebt er nu helemaal geen zin meer in. De kans op procrastinatie wordt steeds groter. Stel jezelf een duidelijke grens: ‘Nog 2x 25 minuten en dan is het klaar’. Tussendoor neem je pauze op de manier die jij wilt. Nu is het te doen: ga ervoor!
De trage transitie tussen werk en pauze
Je komt terug van een heerlijke middagpauze. Je gaat zitten en kijkt naar je scherm en bureau: ‘Wat was ik ook alweer aan het doen?’. Komt bekend voor? Na een paar minuten ben je weer op snelheid. Die ‘starttijd’ kost niet alleen tijd maar ook energie. Als je jezelf de hele dag laat storen moet je telkens weer opstarten. Dat is heel inefficiënt. Bovendien kost het dus onnodig veel energie.
Werk wordt onderschat
Over het algemeen onderschatten we werkzaamheden: ‘Even dit doen’, hoor je dan een collega zeggen. Een uur later is hij of zij nog steeds bezig: ‘Ja, ik moest eerst nog iets voorbereiden voor ik aan de slag kon’. Of: ‘Ja, het bleek ingewikkelder dan verwacht’. Breek je werk zoveel mogelijk op in overzichtelijke blokken. Dan kun je je werk beter inschatten. Dat haalt onzekerheid weg. Daarmee nemen je vertrouwen en planbetrouwbaarheid toe.
Doelgroep
Dit boek is interessant voor iedereen die zich regelmatig goed moet concentreren op zijn of haar werk. Ik verwacht dat vrijwel iedere lezer bruikbare tips zal opdoen bij het lezen van dit boek. Door alle illustraties is de Pomodoro Technique Illustrated gemakkelijk te verwerken: je hoeft niet alles tot in detail te lezen om het te begrijpen.
De beste productiviteitsboeken
Deze periode publiceren we onze beoordelingen van de beste productiviteitsboeken. Klik hier de beste productiviteitsboeken in één overzicht.
Het bookfilter is niet beschikbaar op AMP-pagina's.
Het productiviteitsboeken overzicht is geoptimaliseerd voor jouw mobiel.
beGuru Blog
Op de beGuru-blog lees je alles over productiviteit: achtergrond artikelen, boek reviews, ontwikkelingen over beGuru en meer.
Frank Tilburgs: “Je kunt méér dan je denkt”
Een gezin, een racetruck voor de hobby en dan nog een torenhoge ambitie met de zaak. Frank Tilburgs: hoe krijg jij toch alles gedaan? Tijd voor een gesprek.
Boek: “Hyperfocus” door Chris Bailey
‘Hyperfocus’ is een praktisch boek dat lekker weg leest. Het boek staat vol bruikbare informatie. tips en trucs. Een van de beste productiviteitsboeken.
Boek: “Focus AAN/UIT” door Mark Tigchelaar
‘Focus AAN/UIT’ is een compleet en goed onderbouwd boek, geschreven door auteurs met ervaring in het veld. Dat maakt Focus één van de beste productiviteitsboeken op dit moment beschikbaar.