De naam ‘Erik Scherder’ zegt je mogelijk nog niet alles. Maar je hebt deze vriendelijke en enthousiaste man waarschijnlijk wel gezien. Hij was de afgelopen jaren veelvuldig te zien bij DWDD. In ‘Laat je hersenen niet zitten’ beschrijft hij de gevolgen van te weinig bewegen voor je hersenen. Erik Scherder neemt je met zijn typerende enthousiasme mee in ‘zijn’ wereld. Interessant voor de kenniswerker én diegene met ouders die op leeftijd beginnen te raken.
Bekend geworden bij DWDD. In het dagelijks leven is Erik Scherder neuropsycholoog.
Waar zouden we zijn, zonder onze hersenen? Ze zijn van cruciaal belang! En toch weten we er eigenlijk maar weinig van.. Althans, jij en ik waarschijnlijk. Erik Scherder heeft in zijn indrukwekkende carrière zo veel kennis over onze grijze massa vergaard dat hij er alles over kan vertellen.
In ‘Laat je hersenen niet zitten’ laat Scherder je zien wat de gevolgen voor onze hersenen zijn van niet en te weinig bewegen. Je krijgt talloze heldere voorbeelden voorgeschoteld waarin je de gevolgen ziet van het niet of te weinig bewegen.
Waarom liggen we zo veel en lang in het ziekenhuis? Hoe is dat ontstaan? En is het eigenlijk wel goed? Scherder neemt je op zijn typisch verhalende manier mee en laat je zien hoe dat is ontstaan, of het eigenlijk wel zo goed is, en hoe we het anders zouden kunnen aanpakken.
Wist je dat je hersenen verschillende niveaus van opwinding kennen? Als je lekker geconcentreerd wilt kunnen werken of studeren dan is dat handig om te weten. Scherder legt uit hoe het werkt en hoe jij jouw hersenen kunt prikkelen zodat je klaar bent voor dat werk of studieboek.
Over bewegen en je hersenen
Enkele jaren terug las ik ‘Zitten is het nieuwe roken’. Auteur Katja de Bruin richt zich in haar boek vooral op de fysieke gevolgen van teveel zitten. Een leerzaam en leuk boek voor veel kenniswerkers.
In ‘Laat je hersenen niet zitten’ belicht Erik Scherder de gevolgen van beweging voor onze hersenen. Hij is meer dan geschikt om die uitleg te geven. Scherder heeft een ongelofelijk grote hoeveelheid kennis van dit onderwerp.
Scherder is – zoals je wellicht ook zou verwachten – heel gedetailleerd, zo ook zijn boek. En hoezeer ik het ook heb geprobeerd: ik kan de verschillende hersenfuncties en -gebieden niet onthouden. Die details vind ik echter wel prettig om te lezen. Je merkt aan alles dat hij op wetenschappelijk bewijs leunt: alles wat je leest klopt.
Ondanks die details weet hij het boek ook licht te houden. Onderbouwd waar nodig en voorzien van talloze voorbeelden zodat je makkelijk begrijpt waar het over gaat. Zijn natuurlijke enthousiasme voel je tijdens het lezen.
Vind jouw perfecte productiviteitsboek:
beGuru Blog
Op de beGuru-blog lees je alles over productiviteit: achtergrond artikelen, boek reviews, ontwikkelingen over beGuru en meer.
Digitale weerbaarheid voor het MKB anno 2022
Pak je kans en start met digitale communicatie met je business partners, met het SCSN
Start met digitaal communiceren met je business partners, met het SCSN. In dit artikel lees je er alles over.